Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal

Alles over bellen via internet (VoIP)

Heb je een mobiele telefoon en rijzen de maandelijkse kosten de pan uit? Of betaal je nog steeds voor een vaste telefoonlijn maar gebruik je deze niet meer? Dan is VoIP bellen een goede oplossing.

bellen-via-internet.jpg

Wat is VoIP?

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol en is de verzamelnaam voor al het bellen via internet wat op basis van dit protocol wordt uitgevoerd. Het gesprek wordt omgezet in kleine datapakketjes die vervolgens worden verstuurd. Hierdoor verbruikt het erg weinig data en is bellen bijna gratis. Hiervoor is niet per se een vaste telefoon aansluiting nodig. Ook stuurt de telecomaanbieder je geen facturen meer voor het bellen. Toch verbruik je wel data en heb je een internetaansluiting nodig, en daarom is het niet helemaal gratis. Populaire toepassingen van VoIP bellen zijn Skype, FaceTime en WhatsApp. Het enige wat je nodig hebt om zulke gesprekken te kunnen voeren is een smartphone.

VoIP bellen kan via wifi of via de mobiele datanetwerken. Het tweede kost wel wat dus daarom is het belangrijk om je verbruik in de gaten te houden. Ben je benieuwd wat voor jou het goedkoopst is? Doe de postcodecheck en vergelijk de pakketten. 

vergelijk-pakketten-button.jpg

Waarmee moet je rekening houden?

  • Je hebt een internetverbinding nodig
  • Thuis maak je gebruik van de internetaansluiting, hierdoor heb je bij stroomuitval geen telefoon

Voordelen

  • Goedkoper: gratis in bepaalde gevallen.
  • Geen (apart) telefoonabonnement meer nodig. Of juist wel maar dan een goedkoop VoIP product.
  • Als het geschikt is, met het eigen toestel (en telefoonnummer)

Hoe werkt het bellen via internet?

  • Via DSL - De telefoon wordt aangesloten op het modem in plaats van op de 'PTT-stekkerdoos' (en het modem wordt wel aangesloten op die stekkerdoos). Dat is het. Tijdens de gesprekken merk je niet dat je via de breedbandverbinding belt. Deze goedkope(re) manier van telefoneren bestaat sinds 2003, toen de traditionele koperen telefoonlijn geschikt werd voor het transporteren van dataverkeer.
  • Via glasvezel - De telefoon wordt aangesloten op het glasvezelmodem in de meterkast. Meer is het niet. 
  • Via de kabel - Je krijgt bij de kabelaar altijd televisie, ongeacht het gekozen pakket. Je sluit de telefoon aan op het modem dat je hebt gekregen. Kabelproviders zijn gebonden aan een regio, je kunt niet kiezen.
  • Via mobiel - Je kunt apps gebruiken, zoals WhatsApp, Skype etc. 

10-02-2021

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie