Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Alles over bellen via internet (VoIP)

Heb je een mobiele telefoon en rijzen de maandelijkse kosten de pan uit? Of betaal je nog steeds voor een vaste telefoonlijn maar gebruik je deze niet meer? Dan is VoIP bellen een goede oplossing.

bellen-via-internet.jpg

Wat is VoIP?

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol en is de verzamelnaam voor al het bellen via internet wat op basis van dit protocol wordt uitgevoerd. Het gesprek wordt omgezet in kleine datapakketjes die vervolgens worden verstuurd. Hierdoor verbruikt het erg weinig data en is bellen bijna gratis. Hiervoor is dus niet per se een vaste aansluiting nodig zoals dat nu wel met de telefoon is geregeld. Ook stuurt de telecomaanbieder je geen facturen meer voor het bellen. Toch verbruik je wel data en is het niet helemaal gratis. Populaire invoegtoepassingen van VoIP bellen zijn Skype en Whatsapp. Het enige wat je nodig hebt om dit gesprek te kunnen voeren is een smartphone.

VoIP bellen kan via de wifi maar ook via het mobiele datanetwerk 3G / 4G. Het tweede kost wel wat dus daarom is het belangrijk om je verbruik in de gaten te houden. Ben je benieuwd wat voor jou het goedkoopst is? Doe de postcodecheck en vergelijk de pakketten. 

vergelijk-pakketten-button.jpg

Waarmee moet je rekening houden?

  • Kabelaanbieders zijn regiogebonden; je kunt niet kiezen
  • Bij stroomuitval heb je geen telefoon

Voordelen

  • Goedkoper: Gratis in bepaalde gevallen.
  • Geen apart telefoonabonnement meer nodig
  • Behoud eigen telefoonnummer en eigen toestel
  • Gemak: meerdere diensten bij één aanbieder

Hoe werkt het bellen via internet?

  • Via DSL - De telefoon wordt aangesloten op het modem in plaats van op de 'PTT-stekkerdoos' (en het modem wordt wel aangesloten op die stekkerdoos). Dat is het. Tijdens de gesprekken merk je niet dat je via de breedbandverbinding belt. Deze goedkope(re) manier van telefoneren bestaat sinds 2003, toen de traditionele koperen telefoonlijn geschikt werd voor het transporteren van dataverkeer.
  • Via glasvezel - De telefoon wordt aangesloten op het glasvezelmodem in de meterkast. Meer is het niet. Glasvezel is aan een opmars bezig, het is alleen nog niet overal beschikbaar.
  • Via de kabel - Je krijgt bij de kabelaar altijd televisie, ongeacht het gekozen pakket. Je sluit de telefoon aan op het modem dat je hebt gekregen. Kabelproviders zijn gebonden aan een regio, je kunt niet kiezen.

28-12-2018

Navigatie