Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
 • Exclusieve cashback van minimaal € 20
 • Compleet. Wij vergelijken alle providers
 • Gratis onafhankelijk advies

Alles over bellen via internet (VoIP)

Heb je een mobiele telefoon en rijzen de maandelijkse kosten de pan uit? Of betaal je nog steeds voor een vaste telefoonlijn , maar maak je eigenlijk geen gebruik van traditionele telefonie? Dan is via VoIP bellen een goede oplossing. Maar hoe werkt VoIP?

Ga snel naar:

Alles over bellen via internet (VoIP)

Wat is VoIP?

Met VoIP bel je via internet. VoIP staat voor Voice over Internet Protocol en is de verzamelnaam voor al het bellen via internet dat op basis van dit protocol wordt uitgevoerd. Deze digitale telefonie wordt ook wel Voice over IP genoemd. Het gesprek wordt omgezet in kleine datapakketjes (cloud telefonie) die vervolgens worden verstuurd. Hierdoor verbruikt het erg weinig data en is bellen bijna gratis. Hiervoor heb je niet per se vaste telefonie nodig. Ook stuurt de telecomaanbieder je geen facturen meer voor het bellen. Toch verbruik je wel data en heb je een internetaansluiting nodig, en daarom is het niet helemaal gratis. Populaire toepassingen van VoIP bellen zijn Skype, FaceTime en WhatsApp. Het enige wat je nodig hebt om zulke gesprekken te kunnen voeren is een smartphone, maar je kunt ook via VoIP-telefoons bellen. VoIP wordt door zowel consumenten als voor zakelijke telefonie gebruikt. 

VoIP bellen kan via wifi of via de mobiele datanetwerken. Het tweede kost wel wat dus daarom is het belangrijk om je verbruik in de gaten te houden. Ben je benieuwd wat voor jou het goedkoopst is? Doe de postcodecheck en vergelijk de pakketten. 

Vergelijk nu

Waarmee moet je rekening houden?

 • Je hebt een internetverbinding nodig.
 • Thuis maak je gebruik van de internetaansluiting, hierdoor heb je bij stroomuitval geen telefoon.

Voordelen

 • Goedkoper: gratis in bepaalde gevallen.
 • Geen (apart) telefoonabonnement meer nodig. Of juist wel maar dan een goedkoop VoIP abonnement.
 • Als het geschikt is, met het eigen toestel (VoIP telefoon) en telefoonnummer.

Hoe werkt het bellen via internet?

 • Via DSL - De telefoon wordt aangesloten op het modem in plaats van op de 'PTT-stekkerdoos' (en het modem wordt wel aangesloten op die stekkerdoos). Dat is het. Tijdens de gesprekken merk je niet dat je via de breedbandverbinding belt. Deze goedkope(re) manier van telefoneren bestaat sinds 2003, toen de traditionele koperen telefoonlijn geschikt werd voor het transporteren van dataverkeer.
 • Via glasvezel - De telefoon wordt aangesloten op het glasvezelmodem in de meterkast. Meer is het niet. 
 • Via de kabel - Je krijgt bij de kabelaar altijd televisie, ongeacht het gekozen pakket. Je sluit de telefoon aan op het modem dat je hebt gekregen. Kabelproviders zijn gebonden aan een regio, je kunt niet kiezen.
 • Via mobiel - Je kunt apps gebruiken, zoals WhatsApp, Skype etc. 

Geactualiseerd: vrijdag 23 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.