Alles over bellen via internet (VoIP)

Heb je misschien alleen een mobiele telefoon en rijst de maandelijkse rekening de pan uit en/of wil je thuis ongegeneerd uren aan de lijn hangen? Of betaal je nog steeds voor een ouderwetse vaste telefoonlijn, maar gebruik je deze nauwelijks? Dan is bellen via internet iets voor jou.

bellen-via-internet.jpg

Hoe werkt het?

  • Via DSL - De telefoon wordt aangesloten op het modem in plaats van op de 'PTT-stekkerdoos' (en het modem wordt wel aangesloten op die stekkerdoos). Dat is het. Tijdens de gesprekken merk je niet dat je via de breedbandverbinding belt. Deze goedkope(re) manier van telefoneren bestaat sinds 2003, toen de traditionele koperen telefoonlijn geschikt werd voor het transporteren van dataverkeer.
  • Via glasvezel - De telefoon wordt aangesloten op het glasvezelmodem in de meterkast. Meer is het niet. Glasvezel is aan een opmars bezig, het is nog niet overal beschikbaar.
  • Via de kabel - Je krijgt bij de kabelaar altijd televisie, ongeacht het gekozen pakket. Je sluit de telefoon aan op het modem dat je hebt gekregen. Kabelproviders zijn gebonden aan een regio, je kunt niet kiezen.

Gebruik de onze postcode check om te zien wie er wat levert op jouw adres, bijvoorbeeld hier: Alles-in-1 abonnementen

Wat is VoIP?

VoIP staat voor 'Voice over Internet Protocol' en is de verzamelnaam voor al het spraakverkeer dat via datanetwerken op basis van dat protocol afgehandeld wordt. Bellen via internet - VoIPHet gesprek wordt omgezet in datapakketjes. Deze pakketjes worden door software slim verpakt en verstuurd zodat er zo min mogelijk datacapaciteit nodig is voor een gesprek.

VoIP bestaat op de Nederlandse markt in vele soorten en maten. De meeste mensen hebben een 'internet en bellen' aansluiting, de telefoonrekening wordt verstuurd door de telecomprovider. Maar het kan ook anders, populair is bijvoorbeeld Skype, gesprekken via dit soort diensten worden helemaal online afgehandeld. Via een apart soort VoIP-telefoon of via de camera van de computer. Je hoeft geen gebruik te maken van jouw eigen aansluiting, je hebt alleen een verbinding nodig. Andere diensten zijn WhatsApp, Facebook of Facetime, je gebruikt de verbinding van de mobiele telefoon. Dit kan via wifi afgehandeld worden of mobiel. Dit laatste is niet gratis, het dataverbruik moet worden afgerekend. De dienst zelf is gratis.

Waarmee moet je rekening houden?

  • Gratis? Meestal is er een beperking, bijvoorbeeld alleen de vaste nummers in Nederland.
  • Kabelaanbieders zijn regiogebonden; je kunt niet kiezen
  • Bij stroomuitval heb je geen telefoon

Voordelen

  • Goedkoper: in bepaalde gevallen is het gratis
  • Geen apart telefoonabonnement meer nodig
  • Behoud eigen telefoonnummer en eigen toestel
  • Gemak: meerdere diensten bij één aanbieder

19-04-2018