Alles over bellen via internet (VoIP)

Betaal je nog steeds voor een ouderwetse vaste telefoonlijn, maar gebruik je deze nauwelijks? Of heb je misschien alleen een mobiele telefoon, maar rijzen de kosten de pan uit en wil je thuis goedkoper bellen? Dan is bellen via internet iets voor jou. Een combinatie van internet en telefonie kun je bij verschillende providers als abonnementsvorm kiezen.

bellen-via-internet.jpg

Wat is bellen via ADSL?

Bellen via ADSL is niet veel anders dan een telefoongesprek dat via internet wordt gevoerd. Tijdens de gesprekken merk je niet dat je via internet belt. Deze goedkope manier van bellen bestaat sinds 2003, toen de traditionele koperen telefoonlijn geschikt werd voor het transporteren van dataverkeer. Bij alle (A)DSL-providers is de combinatie van internet en bellen mogelijk.

Wat is bellen via Glasvezel?

Het bellen via glasvezel lijkt op het bellen via (A)DSL, het is niet veel anders dan een telefoongesprek dat via internet wordt gevoerd. Glasvezel is aan een opmars bezig, het is nog niet overal beschikbaar. Bij alle glasvezel-providers is de combinatie van internet en bellen mogelijk. 

Wat is bellen via de kabel?

Bij kabelinternet kun je naast televisiekijken en internetten, ook bellen via de kabel. Deze verschillende diensten lopen wel over dezelfde kabel, maar beperken elkaar niet in snelheid door de technologie van de kabel. Je hebt geen andere telefonie-aansluiting en ander telefoonabonnement meer nodig, wel een abonnement op kabel televisie. Kabelproviders bieden internet, bellen en tv alleen binnen een bepaalde regio, vul daarom je postcode in om te zien wat er beschikbaar is bij bijvoorbeeld de Alles-in-1 abonnementen. Via onze postcodecheck kun je controleren welke provider op jouw adres kan leveren.

Wat is VoIP?

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol en is de verzamelnaam voor al het spraakverkeer via internet. Het spraakverkeer gaat via datanetwerken op basis van het Internet Protocol. Het verschilBellen via internet - VoIP tussen VoIP en traditioneel telefoneren zit in het signaaltransport. Bij internettelefonie wordt het gesprek omgezet in datapakketjes die verstuurd worden via internet. Deze pakketjes worden door software slim verpakt, zodat er veel minder capaciteit nodig is voor een gesprek.

VoIP bestaat op de Nederlandse markt in vele soorten en maten. Een populaire maar beperkte oplossing voor internettelefonie is bijvoorbeeld Skype, dit vergelijken wij niet, gesprekken via dit soort diensten worden online afgehandeld, via een apart soort VoIP-telefoon of via de camera van de computer. Nieuwe vormen van bellen zijn bellen via WhatsApp, Facebook of Facetime. Hiermee bel je via de internetverbinding van de mobiele telefoon. Dus dit kan via wifi afgehandeld worden of via mobiel internet. Dit laatste zal niet gratis zijn, het dataverbruik moet worden afgerekend. De dienst zelf is gratis.

Waarmee moet je rekening houden?

  • Het gratis bellen geldt meestal alleen voor vaste nummers in Nederland
  • Kabelaanbieders zijn regiogebonden; je kunt niet kiezen
  • Lees de actievoorwaarden goed door
  • Bij stroomuitval heb je geen telefoon

Voordelen van bellen via internet

  • Goedkoper: in bepaalde gevallen is bellen gratis
  • Geen apart telefoonabonnement of een goedkoop abonnement meer nodig
  • Behoud eigen telefoonnummer en bellen met eigen toestel
  • Gemak: internet en telefonie bij één aanbieder

28-11-2017