Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Wat is een Google Chromecast? Wat kun je allemaal met een Chromecast?

Het percentage smart tv's in Nederland blijft stijgen. In 2014 had 17 procent van de Nederlandse huishoudens een tv met toegang tot het internet. In 2022 is dit opgelopen tot zo'n 68 procent. Voor die televisies geldt het onderstaande verhaal niet. Om een oudere tv zonder internettoegang toch weer een beetje bij de tijd te krijgen, kun je investeren in een streaming dongle zoals een Google Chromecast. Met zo'n dongle kun je je televisie verbinden met het internet en bijvoorbeeld Netflix en YouTube streamen, zonder een nieuwe smart tv aan te hoeven schaffen.

Ga snel naar:

Google Chromecast voor verschillende apparaten

Wat is de Google Chromecast?

In juli 2013 kwam Google met de Chromecast. Dit is een apparaatje van ongeveer 10 cm lang dat je in een HDMI-ingang van je tv kan steken om hem 'smart' te maken. Sinds maart 2014 is de Chromecast ook in Nederland verkrijgbaar en kun je voor ongeveer € 35 je televisie upgraden naar een smart tv. De Chromecast is in staat om vanaf een ander apparaat zoals een smartphone of tablet media via wifi naar de tv te streamen. De telefoon fungeert alleen als afstandsbediening. Zo gauw het streamen is gestart kan de telefoon zelfs uitgeschakeld worden. Als de televisie CEC (Consumer Electronics Control) ondersteunt kan je met de afstandsbediening van de tv de stream voor- of achteruit spoelen en pauzeren.

Wat heb ik nodig om een Chromecast te gebruiken?

Voor het streamen van video is minimaal een 6 Mbps verbinding nodig, voor HD is dat minimaal 10 Mbps. Je eigen wifi zal op de plek van de Chromecast een goed bereik moeten hebben om stabiliteit te kunnen garanderen. De Chromecast heeft geen losse afstandsbediening, daarvoor kun je je telefoon of tablet gebruiken. De dongle krijgt stroom via een micro-USB aansluiting, die gewoon vanuit een telefoonlader of een USB-poort op je tv kan komen. Om een stream te starten, zullen de telefoon en de Chromecast met hetzelfde netwerk verbonden moeten zijn.

Wat kan de Chromecast?

Met de Chromecast is het onder andere mogelijk om YouTube, Netflix, NPO 1, 2 en 3 en de rest van de NPO naar je tv te streamen. Ook is het mogelijk om het volledige scherm van je Android telefoon te streamen naar het grote scherm, maar ook je laptop, tablet en zelfs je gewone computer kunnen het scherm draadloos op de tv weerspiegelen. Dit kan voor sommige mensen een alternatief bieden op een abonnement op digitale tv. Als je weinig tv kijkt, maar meer films en series, kan een abonnement op een streaming service het waard zijn. Op deze manier kun je dus films en series van YouTube en Netflix kijken, van het geld dat je bespaart zonder tv abonnement.

De streamingdongle van Google is niet alleen in staat om filmpjes en plaatjes te tonen, je kunt er ook spellen op spelen. Combineer je de Chromecast met Google Home, dan heb je ook een afstandsbediening.

Alternatieven voor Chromecast

Uiteraard is de Chromecast van Google niet het enige product wat je tv om kan vormen tot een mediacenter. Apple biedt met de Apple TV een gedegen concurrent vanwege het uitgebreide platform met veel originele content. Ook zijn er alternatieven die niet in Nederland verkrijgbaar, maar wel vrij eenvoudig te importeren zijn. Amazon biedt bijvoorbeeld de Fire TV Stick aan.

Apple TV

Deze alternatieven hebben natuurlijk voor- en nadelen, zo is de Apple TV duurder en qua mogelijkheden een beetje beperkter. Een voordeel is dat er direct erg veel content beschikbaar is voor streamen vanuit iTunes. Ook is er een afstandsbediening bijgeleverd met de Apple TV.

Fire TV Stick

De Fire TV Stick TV is met het prijskaartje van zo'n € 60 goedkoper dan de Apple TV. De afstandsbediening heeft spraakbesturing. De Fire TV stick biedt ook ondersteuning voor het Google Chromecast protocol.


Geactualiseerd: vrijdag 5 mei 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.