Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Alles over mobiel internet op de iPad

Sinds juli 2010 is de iPad op de markt en daarmee is ook de tablet uitgegroeid tot een veelgebruikte device. Veel mensen zijn afhankelijk van wifi spots om gebruik te kunnen maken van het internet. Toch is het ook mogelijk om met je iPad / tablet gebruik te maken van het mobiele 3G / 4G netwerk. Zo kun jij altijd en overal internetten, maar hoe werkt dat eigenlijk?

Mobiel internet voor iPad of Tabletinternet-ipad.jpg

Net als bij je mobiel kun je ook in je iPad of tablet een simkaart doen. Deze zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot het 3G / 4G netwerk (afhankelijk van je abonnement en tablet). Hierdoor heb je altijd en overal tot de mobiele data en kun je surfen zolang je nog over voldoende data beschikt.

Er zijn verschillende soorten simkaarten die je in je iPad of Tablet kunt stoppen.

Micro simkaart voor iPad en tablet

De iPad en andere tablets maken gebruik van een micro simkaart, als ze geschikt zijn voor 3G en/of 4G. Het verschil tussen een micro- en een 'ouderwetse' simkaart is dat een micro simkaart (3FF SIM) technisch geavanceerder is. Zo heeft de micro simkaart:

  • meer opslagruimte;
  • speciale chiptoepassingen voor de provider (meerdere applicaties die tegelijk gegevens opvragen op de simkaart);
  • meer controle (de gsm-mast waarmee een verbinding is, kan geautoriseerd worden);
  • veiligheidsfuncties (meerdere soorten pincodes).

De fysieke afmeting van de chip is niet kleiner geworden, alleen de afmeting van de kaart waarin de chip zit. Als je een nieuwe kaart bestelt krijg je meteen alle gangbare afmetingen toegestuurd.

Nano simkaart

De iPad Mini maakt - net als de iPhone - gebruik van een nanosim. Deze is nog net een paar millimeters kleiner dan de micro simkaart, met afmetingen van 12,3 bij 8,8 millimeter. Als je een microkaart hebt dan kun je die niet op maat knippen, het kaart is niet alleen kleiner maar ook dunner (er zijn overigens wel instructie filmpjes waar je kunt zien dat je het kaartje kunt 'bijschuren', wij adviseren het schuurpapier met rust te laten en een nieuwe kaart aan te vragen, je krijgt er dan een die in alle gangbare kaarthouders past).

Mobiel internet abonnementen voor de iPad en tablet

Een paar jaar geleden waren er aanzienlijk meer data-abonnementen beschikbaar dan nu, je had zelfs contracten speciaal gericht op de iPad. Er is nog een beperkt aantal pakketten op de markt, het gebruik van wifi heeft de data abonnementen uit de markt geprijsd. En je moet voor een tablet een data-only 097-nummer hebben. De meeste providers hebben geen simkaarten met deze nummers in hun portfolio en kaarten met 06-nummers mogen (eigenlijk) niet gebruikt worden in tablets.

T-Mobile en Vodafone bieden speciale simkaartjes aan voor het gebruik van bijvoorbeeld je tablet. Je kunt ook kiezen voor prepaid, dan betaal je puur voor wat gebruikt wordt. Maar het aanbod is extreem klein, alleen AH Mobiel verkoopt nog een prepaidkaartje geschikt voor mobiel internet (als je het kunt vinden in de winkel, online is het niet meer beschikbaar).

iPad zonder data-abonnement

Gebruik maken van wifi is de makkelijkste manier om zonder databundel op je iPad of tablet te kunnen internetten. Dit kan binnenshuis en bijvoorbeeld in de trein, op het werk of op school. Mocht je je nou ergens bevinden waar geen wifi aanwezig is en je wilt wel internetten met je iPad of tablet, dan kun je gebruik maken van tethering. Met tethering wordt een mobiele telefoon als hotspot gebruikt en fungeert dan als internet toegangspunt voor een apparaat zonder internetverbinding. Met de meeste smartphones is het mogelijk om via deze methode het internet op te gaan.

vergelijk-pakketten-button.jpg

Roamingkosten iPad en tablet

Wie met de iPad of andere tablet buiten de EU gaat moet rekening houden met roamingkosten voor het gebruik bij een andere provider. Wie met een telefoon roamt bij een andere provider, krijgt een sms met een overzicht van de tarieven van het betreffende netwerk. Op een tablet kan echter geen sms worden ontvangen. Gelukkig werd op 1 juli 2010 een limiet op dataroaming geïntroduceerd. Deze limiet geldt wereldwijd en ligt op € 60,50 per maand. Zo word je beschermd tegen onverwacht hoge rekeningen na een vakantie of ander soort verblijf in het buitenland.

Je kunt sinds 15 juni 2017 in alle EU landen het Nederlandse tegoed gebruiken of je betaalt hetzelfde tarief per losse MB als in Nederland, de toeslag voor gebruik over de grens is komen te vervallen. Om mobiel online te kunnen moet roaming wel ingeschakeld worden. Roaming staat standaard uitgeschakeld op de iPad. Inschakelen kan via het instellingen menu: Instellingen > Netwerk > Dataroaming.

Geactualiseerd: 5-4-2019

Navigatie