Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Wat is 5G?

5G is de opvolger van 4G en het is de nieuwste generatie mobiel internet. Met 5G kun je hogere snelheden behalen en het heeft een enorm korte responstijd. Een aantal nieuwe smartphones en abonnementen van providers zijn er al klaar voor. Maar wat kun je precies met 5G internet? En wat is de status van het uitrollen van het 5G-netwerk in Nederland? Alles over 5G internet.

wat is 5g internet? Alles over het 5G netwerk

Wat is 5G internet?

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Belangrijkste kenmerk is de extreem hoge snelheid. 5G is niet alleen sneller dan 4G, het kan ook meer data versturen, is stabieler en is minder belastend voor de accu van jouw apparaat. De toepassingen worden hierdoor enorm uitgebreid, denk aan zelfrijdende tractoren, controle van landbouwgewassen met behulp van sensoren en zouden artsen op afstand de status van een patiënt in een (rijdende) ambulance kunnen beoordelen.

Leuk voor mobiele toepassingen. Er is echter nog een groot voordeel, de mogelijk haalbare snelheden van 5G zijn zo hoog dat het een serieuze vervanger kan worden van 'vast internet'. Dit zou betekenen dat glasvezel/kabel en DSL verbindingen overbodig zouden kunnen worden. Maar ook dat mensen die in het buitengebied wonen/werken toegang krijgen tot snel internet (en zelfs televisie) zonder dat daarvoor kabels getrokken hoeven te worden.

Snelheid 5G

Tests van Samsung laten zien dat op het 5G-netwerk in potentie snelheden van 1,25 Gbit per seconde gehaald kunnen worden. Honderden keren sneller dan 4G dus, want dat haalt maximaal 150 Mbit, bij 4G+ kan dat oplopen tot 225 Mbit.

Frequenties

Draadloze mobiele communicatie maakt gebruik van frequenties. Er zijn door de overheid drie frequentiebanden aangewezen voor 5G: de 700 MHz band, de 3,5 GHz band en de 26 GHz frequentieband. Agentschap Telecom 'verdeelt' deze frequentiebanden onder telefonie- en internetproviders, in dit geval via de Multibandveiling. De voor de uitrol van 5G belangrijke 3,5 GHz-band zal overigens pas begin 2022 geveild worden. Nu maken de afluisterschotels van de geheime diensten in het Friese Burum hier nog gebruik van, maar die worden verplaatst.

In het voorjaar van 2020 moet een meerrondenveiling plaatsvinden voor de twee vrije frequenties. Dit moet voor juni 2020 afgerond zijn. Moet, want het eerste deel van het 5G netwerk moet van de Europese Commissie op 30 juni 2020 beschikbaar zijn.

Noord-Groningen als proeftuin 5G 5groningen.jpg

Er worden (ook) in Nederland allerlei toepassingen getest met dit snelle draadloze internet. Zo is Noord-Groningen het eerste plattelandsgebied in Europa waar op grote schaal getest gaat worden met 5G. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen en heeft elf partners: Agentschap Telecom, Ericsson, Huawei, KPN, VodafoneZiggo, TNO, SURF, Deel EMC/VMware, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool.

Drones, zelfrijdende wagens, virtual reality

vrbril-drone.jpgTijdens Let’s Gro Loppersum was in 2015 al een voorproefje te zien van de toepassingen van 5G. Twee jaar later opent in Groningen het eerste 5G-lab ter wereld dat in een plattelandsomgeving zit, het 5G Fieldlab. Hier lopen meerdere pilots op kleine schaal omdat er geen landelijk dekkend 5G netwerk is. Denk aan tests op het gebied van augmented of virtual reality-toepassingen en aan zelfrijdende auto’s met een internetverbinding etc. 

Hoe ver zijn T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo met 5G?

T-Mobile is bezig haar netwerk om te bouwen als onderdeel van de integratie van Tele2. Bij die verbouwing wordt het netwerk direct geschikt gemaakt voor 5G. T-Mobile gaat er vanuit dat het als eerste landelijk 5G kan aanbieden. De provider kan 5G meteen na aankoop van de frequentie ‘aanzetten’. Den Haag is de eerste stad waar dat zal gebeuren. Vanaf februari 2020 introduceert T-Mobile al een 5G ready abonnement. Vodafone volgt met abonnementen in maart 2020, op de achtergrond wordt de hardware van het 4G netwerk aangevuld met 5G zenders zodat ook bij Vodafone de knop omkan als de veiling is afgerond.

KPN is achter de schermen bezig met het uitrollen van een 5G-netwerk. Dit moet voor in ieder geval het einde van 2021 aangezet worden. KPN geeft verder geen details. Vodafone is op 28 april 2020 gestart met het aanbieden van 5G. Dit is eigenlijk meer 5G 'light', door aanpassingen van het 4G netwerk kan een op 5G lijkende ervaring aangeboden worden.

5G en antennes

Voor de uitrol van 5G kan gebruik gemaakt worden van bestaande zendmasten. Daar kunnen de 5G antennes bij opgehangen worden. Naar verwachting komen er ook nieuwe (kleine) antennes bij. 5G gebruikt een innovatieve manier van zenden, namelijk via een twee dimensionale antenne. Die kan gebruikers 'horizontaal en verticaal' volgen. Vanwege het beperkte bereik van de benodigde frequenties, zijn er veel kleine antennes nodig die elk een relatief sterke radiogolf uitstralen. Hierdoor ontstaan discussies over de mogelijke invloed op de gezondheid van dit netwerk.

Alle 5G-antennes, ongeacht waar ze aan hangen of staan, moeten voldoen aan de internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling.

5G in het Antenneregister

In het Antenneregister zijn de locaties van alle 5G zenders terug te vinden. Zowel de uitbreiding van bestaande zendmasten, als de nieuw geplaatste zendmasten en antennes voor 5G.

Gezondheid en 5G

Het kennisplatform ElektroMagnetische Velden is een samenwerkingsverband tussen overheid en zorgsector. In het kennisbericht '5G en mobiele communicatie' kun je antwoord vinden op vragen zoals:

  • Neemt de elektromagnetische straling door 5G toe?
  • Wat betekent 5G voor de gezondheid?
  • Welke blootstellingslimieten gelden er voor 5G? en
  • Wie controleert of 5G voldoet aan de blootstellingslimieten?

De straling van 5G-proefopstellingen in Nederland zit begin 2020 onder de Europese limieten. Dat blijkt uit een eerste serie metingen door toezichthouder Agentschap Telecom. Op basis van deze gegevens is er geen reden tot zorg. In het rapport staat wel dat het belangrijk is de vinger aan de pols te houden. Tegenstanders van 5G spanden een rechtszaak aan tegen de Nederlandse overheid, om de uitrol van 5G tegen te gaan. De rechtbank heeft op 25 mei 2020 bepaald dat de Staat voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid voldoende in acht neemt.

Geactualiseerd: 31-07-2020

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie