Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal

Alles over mobiel internet

Overal en altijd online zijn via een laptop, tablet of mobiele telefoon, via het 3G, 4G of 5G-netwerk van telecomproviders. Dat is handig als je buiten de deur bent en toch toegang wilt hebben tot de digitale snelweg. Alles over mobiel internet.

Internet op je mobiel

mobiel internet en mobiele dataVia mobiel internet kun je er voor zorgen dat je met ieder device altijd en overal verbonden kunt zijn met het internet. Dit gaat in veel gevallen via het 4G netwerk van de telecomaanbieders (en soms via 3G of 5G). Er zijn op dit moment vier mobiele netwerken in Nederland waar alle telecomaanbieders op aangesloten zijn. Deze netwerken worden beheerd door KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. 

Mobiel Internet werkt dus via een simkaart in de telefoon die het mogelijk maakt internet uit de lucht te halen. Niet ieder apparaat ondersteunt zo'n simkaart en daarom kan je mobiele telefoon fungeren als een router door gebruik te maken van Tethering / hotspot. Wanneer je deze functie aanzet kun je andere apparaten verbinden met je mobiel waardoor bijvoorbeeld je laptop ook is voorzien van internet. Let op, hierdoor ga je wel sneller door je databundel heen.

Op je tablet

Er is weing verschil tussen een tablet en de smartphone. Met de simkaart die je in de tablet stopt, maak je ook gebruik van het 3G, 4G of 5G-netwerk. Daarnaast kun je een mobiele telefoon met MB-bundel als wifi hotspot gebruiken. Kijk hiervoor de TOP 5 mobiel internet.

Op je laptop

Je kunt tethering of een wifi-hotspot gebruiken, dan gebruik je de mobiele internettoegang van een ander apparaat. Je kunt ook gebruik maken van een dongel. Dat is een klein apparaatje dat je via usb aansluit op de computer. In de dongel zit een simkaart (prepaid of abonnement). De dongel is een mobiel modem.

Dataverbruik

Datagebruik wordt in MB (MegaByte) of GB (GigaByte) gemeten. Wat je met een MB kunt, hangt bijvoorbeeld af van de website. Filmpjes van YouTube of websites met veel afbeeldingen verstoken veel data, een website als 9292ov kost bijna niets. Hoeveel je nodig hebt, is persoonlijk, maar er zijn wel enkele indicaties. Gemiddeld wordt in Nederland per smartphone zo'n 4000 mobiele MB's per maand gebruikt. 

Op de maandelijkse factuur van je abonnement kun je achteraf zien hoeveel dataverkeer je hebt verbruikt. Op het apparaat (instellingen) of via een app van jouw aanbieder zou je het dataverkeer real-time in de gaten moeten kunnen houden.

Kosten voor mobiel internet

Er wordt afgerekend per MB of databundel. Bij veel providers kun je kiezen voor het bijkopen van tegoed als de maand nog niet afgelopen is en de bundel wel op is. Bij Telfort kun je niet meer mobiel online als de bundel op is, tenzij je een nieuwe bundel koopt. Bij bijvoorbeeld KPN gaat de snelheid aanzienlijk naar beneden bij overschrijding van de bundel (speeddrop). Wil je niet aan een abonnement gebonden zijn, dan kan prepaid een oplossing bieden. Dit kan duurder uitpakken. Het aanbod voor data only pakketten (aansluitingen waarmee je niet kunt bellen) is heel erg beperkt, we hebben het wel op een rijtje gezet: mobiel internet vergelijken.

Kosten in het buitenland

Gebruik van de mobiele telefoon, tablet of laptop buiten de EU is over het algemeen duur. De prijs per MB kan zelfs oplopen tot € 20! Bekijk daarom de tarieven van je bestemming in ons buitenland overzicht. Binnen de EU kun je jouw pakket net zo gebruiken als in Nederland. Uitzondering is onbeperkt gebruik in Nederland, in de andere EU-landen mogen beperkingen gelden. Jouw telecompartij moet dit wel duidelijk aangeven, bijvoorbeeld; bij T-Mobile Unlimited krijg je 18 GB voor in de EU, bij Tele2 is dat 15 GB. Buiten de EU geldt de maandelijkse limiet voor dataroaming van € 60,50. Operators moeten een waarschuwing sturen bij 80% van de limiet en moeten de verbinding verbreken zodra de limiet is bereikt, tenzij je zelf hebt aangegeven dat de limiet niet geldt. 

Snelheid van mobiel internet

Dit is de snelheid waarmee data binnenkomt of verstuurd wordt vanaf je mobiele apparaat. Bijvoorbeeld de tijd die het kost om een filmpje op YouTube te laden (of er af te halen). Deze snelheid wordt uitgedrukt in Gbps (Gigabit per seconde), Mbps (Megabit per seconde) of Kbps (Kilobit per seconde).

Voor het bekijken van filmpjes geldt dat hoe hoger de snelheid is, hoe vloeiender een filmpje wordt afgespeeld. Bij het versturen of ontvangen van een berichten - bijvoorbeeld via WhatsApp - is snelheid minder belangrijk, de hoeveelheid data van zo’n berichtje is erg klein. En WhatsApp heeft er een kunst van gemaakt foto’s en filmpjes zo klein te maken zodat het versturen ook weinig bandbreedte in beslag neemt en snelheid niet echt een rol speelt. Dat is wel het geval als je bijvoorbeeld foto's in hoge kwaliteit wilt up- of downloaden, is de snelheid laag dan moet je langer wachten.

Belangrijk is dat de snelheden die providers tonen in eerste instantie theoretische of maximale snelheden zijn. De daadwerkelijke snelheid is afhankelijk van verschillende factoren, zoals drukte op het netwerk en het aantal zendmasten in de buurt. Sinds 2018 moeten de telecompartijen ook de praktische snelheden tonen (dat is wat er gemiddeld gehaald wordt).

Factoren die de snelheid bepalen

 • Type Netwerk - Er zijn verschillende mobiele netwerken, namelijk 2G (GPRS/EDGE), 3G (UMTS/HSPA), 4G (LTE) en 5G. Het type netwerk bepaalt de snelheid, waarbij 4G vooralsnog het snelst is. 5G is in 2020 door KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo ingeschakeld in Nederland. Dit is echter een soort 5G Light, omdat het gebruik maakt van een 'tussenvorm' tussen 4 en 5G.
 • Hardware - Er zijn verschillen tussen de maximale snelheden die verschillende mobiele telefoons, tablets en dongels aankunnen. In de regel ondersteunen oudere toestellen niet de hoogst haalbare snelheden. De meeste 3G toestellen ondersteunen bijvoorbeeld een maximumsnelheid van 7 of 14.4 Mbps. De 4G toestellen kunnen 25 Mbps of meer aan.
 • Abonnement/prepaid - Niet elk pakket biedt dezelfde snelheid. Per pakket moet de snelheid vermeld worden.
 • Locatie - Afhankelijk van hoe dicht je bij een zendmast staat, wisselt je snelheid. Hoe dichter je je bij een mast bevindt, hoe sneller. Daarnaast maakt het ook nog verschil in wat soort gebouw je je bevindt. Sommige gebouwen zijn erg massief of bevatten veel metaal (kooiconstructie) en laten daardoor maar weinig signalen van de zendmasten door, dit werkt vertragend. Sta je onder/pal naast een zendmast, dan bestaat de kans dat het bereik helemaal minimaal is, de zendmast zendt namelijk niet naar beneden uit.
 • Beweging - Als je je verplaatst van A naar B is de kans groot dat je gebruik maakt van verschillende zendmasten. Dit beïnvloedt de snelheid. Dit geldt zeker bij een reis met de trein, waarbij je veel verschillende zendmasten gebruikt. Vandaar dat NS wifi in de trein aanbiedt.
 • Drukte - Hoe meer mensen gebruik maken van dezelfde zendmast hoe trager de verbinding wordt. Ook de data die al die mensen opvragen beïnvloedt de snelheid. Als iedereen online filmpjes zit te kijken via dezelfde zendmast is de snelheid lager dan als al diezelfde mensen alleen WhatsAppen via dezelfde zendmast.
 • Type dataverbruik - Als je bijvoorbeeld een druk bezochte site wilt bezoeken dan duurt het veel langer voordat je op de site bent dan als je een site bezoekt waar weinig gebruikers op zitten.

Tips en tricks

 • Gebruik wifi, dan gebruik je geen data uit je bundel. Stel dit zo in dat je telefoon vanzelf overschakelt op wifi zodra er een toegankelijk netwerk in de buurt is.
 • Gebruik wifi-hotspots van de providers, bijvoorbeeld van KPN, Ziggo of T-Mobile. Afhankelijk van je type abonnement is gebruik van deze hotspots gratis.
 • Als je zeker wilt weten dat je smartphone geen data gebruikt, schakel dan mobiele data uit in de instellingen.
 • Bij een nieuw abonnement rekent de provider in eerste instantie buitenbundeltarieven als de overstap nog niet gerealiseerd is. Dit geldt overigens alleen als je de nieuwe simkaart al in gebruik hebt genomen voor de overstap datum. 
 • Gebruik jouw omgeving op de website of de app van je provider om inzicht te krijgen in je datagebruik. Alle smartphones houden mobiel dataverbruik ook bij, zie de instellingen van jouw telefoon.
 • Schakel dataroaming uit in het buitenland. Zo voorkom je dat je ongemerkt data gebruikt in het buitenland.
 • Weet wat er gebeurt als je door je bundel heen bent. Betaal je een hoger buitenbundeltarief, gaat de snelheid naar beneden of kun je niet meer mobiel online. Kies de optie die het beste bij jou past.

15-10-2020

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie