Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Aantal ADSL aanbieders neemt af

Leestijd: 2 minuten

Het aanbod van ADSL aanbieders in Nederland wordt steeds kleiner. Onlangs gaf internetprovider Compuserve aan te stoppen. Telfort neemt per 1 december 2009 alle Compuserve klanten over. Klanten die dit niet willen, hebben nog tot 20 november de tijd om hun abonnement op te zeggen en naar een andere provider te gaan. Ook Het Net stopt ermee.

KPN minder merken, meer marktaandeel
KPN stopt per 1 januari met Het Net als merk en zal, hoe verassend, KPN gaan heten. Het is inmiddels niet meer mogelijk om abonnementen van Het Net af te sluiten. Naast Het Net vallen ook XS4ALL en Telfort onder de vlag van KPN, waardoor zij in begin 2010 een zeer groot aandeel in de ADSL-markt zullen hebben. De huidige KPN-merken zijn het resultaat van meer dan 150 jaar geschiedenis, waarin een staatsbedrijf uitgroeide tot zelfstandige communicatiedienstverlener.

Overnames kleine providers
In de afgelopen jaren zijn er diverse merken door KPN overgenomen. Denk aan HCCnet, Demon Internet, Speedlinq, 12Move, Tiscali en nu Compuserve. Hierdoor loopt de diversiteit in het ADSL aanbod binnen Nederland flink terug. 

Volgens Telecompaper is begin volgend jaar meer dan 95 procent van de ADSL markt in handen van 9 merken*, waaronder 3 van KPN (KPN, XS4ALL en Telfort) die in totaal 71,7 procent in handen hebben. 

Vijf jaar geleden was nog 80 procent van de markt in handen van 15 merken waaronder 4 merken van KPN (Planet Internet, KPN, Het Net en XS4ALL) die in totaal 39,5 procent in handen hadden. Inde derde kwartaalcijfers staat dat het marktaandeel van KPN in de breedbandmarkt stabiel was op 44%.

Terug naar monopolie?
Hoewel het aanbod hierdoor een stuk overzichtelijker is geworden, kun je je afvragen of deze ontwikkeling gunstig is voor de consument. Goedkeuring van de NMa is niet nodig omdat Compuserve een kleine speler is met naar schatting 23.000 klanten. Bovendien maakten klanten al gebruik al gebruik van het netwerk van Telfort (voorheen Tiscali). 

Het is opvallend dat het iedere keer KPN is die kleine providers overneemt. Je kunt je afvragen waarom Tele2 en Online kansen laten liggen om marktaandeel te kopen. Wat vindt u van deze ontwikkelingen? Wij zijn benieuwd naar uw reactie.

 

Geactualiseerd: woensdag 12 augustus 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.