Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

ACM: Internet wordt steeds sneller

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

De internetverbinding van veel consumenten is in het eerste kwartaal van 2014 sneller geworden. Dit komt omdat diverse internetproviders de breedbandsnelheid hebben verhoogd, zonder dat men daar extra voor hoefde te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van ACM (Autoriteit Consument & Markt). Weten bij welke providers je het meeste waar krijgt voor je geld?

1 op de 8 downloadsnelheid van 10 Mbps

Door de gratis snelheidsverhogingen had aan het eind van het eerste kwartaal 81 procent van de abonnementen een downloadsnelheid van ten minste 10 Mbps. Dat was vorig jaar 67 procent. Bijna de helft (43 procent) van de abonnementen haalt een snelheid van meer dan 30 Mbps (was 37 procent) en 11 procent van de abonnementen haalt snelheden van 100 Mbps en hoger (was 4 procent).

Grote verschillen in internetsnelheden tussen netwerken

De snelheden op de verschillende netwerken verschillen sterk. 86 procent van de DSL abonnementen (kopernetwerk) gaat niet sneller dan 30 Mbps, terwijl 60 procent van de abonnementen via de kabel een snelheid van 30 Mbps of hoger heeft. Bijna alle abonnementen op glasvezel (98 procent) hebben een downloadsnelheid van meer dan 30 Mbps. In het eerste kwartaal van 2014 hebben kabelaanbieders de snelheden van hun abonnementen verhoogd, waardoor op de kabel het aantal abonnementen met snelheden vanaf 10 Mbps groeide van 74 procent naar 98 procent.

Lichte groei totale breedbandmarkt

Het afgelopen kwartaal nam het aantal breedbandabonnementen via de kabel met 52 duizend toe, terwijl het aantal abonnementen via DSL met ongeveer 37 duizend daalt. De totale markt groeit licht, mede doordat het aantal abonnementen via glasvezel met 26 duizend is gegroeid.

ACM onderzoekt regelmatig de ontwikkelingen op het gebied van mobiel bellen, internet en (digitale) televisie in Nederland. Recent maakte de toezichthouder de Telecommonitor bekend voor het eerste kwartaal van 2014. In de monitor staan de trends van het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar.

Conclusies

- 81 procent van de abonnementen downloadsnelheid van ten minste 10 Mbps;
- 43 procent van de abonnementen downloadsnelheid van meer dan 30 Mbps
- 11 procent van de abonnementen downloadsnelheden van 100 Mbps en hoger
- de internetsnelheden op de koper-, kabel- of glasvezelnetwerken verschillen sterk;
- het aantal breedbandabonnementen via glasvezel en kabel nam toe;
- het aantal breedbandabonnementen via koper (DSL) daalde. 

Weten bij welke providers je het meeste waar krijgt voor je geld? 
Prijssnelheidstest juli: Online.nl Ultrasnel Internet en UPC Alles-in-1 Power

 

Geactualiseerd: woensdag 22 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.