Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

ACM: Meer snel internet en Quad Play

door Margot Meendering Leestijd: 2 minuten

Wat zijn de trends in telecomland? Ieder halfjaar brengt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een rapport uit met de ontwikkelingen van bijvoorbeeld glasvezel en snel internet. De opvallendste uitkomsten van het onderzoek zetten we op een rijtje.

 mobiel-dataverkeer-groot.jpg

Glasvezelaansluitingen

In 2018 is het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen minder hard gegroeid dan in eerdere jaren. Dat stelt de ACM in de telecommonitor. In 2018 zijn er gemiddeld 30.000 nieuwe aansluitingen per kwartaal bij gekomen. In voorgaande jaren werden gemiddeld tussen 40.000 en 50.000 huishoudens aangesloten op glasvezel. 

Grootste aanbieders

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders op de breedbandmarkt. Hun marktaandelen blijven constant met 45 tot 50%. Ook voor Tele2 en de overige aanbieders geldt dat er weinig verschuivingen zijn. Tele2 heeft in 2018 een marktaandeel tussen 0 en 5%, terwijl de overigen een gezamenlijk marktaandeel van 5 tot 10% hebben.

Bundeling vast en mobiel

In 2018 is een stijging te zien in het aantal abonnementen waarin vast en mobiel wordt gecombineerd. In onderstaande grafiek is de stijging te zien in het gele gebied. Consumenten sluiten vaker zo'n Quad Play abonnement af vanwege de extraatjes die providers aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan een extra databundel of een aanvullend zenderpakket. 

groeiquadplay2018.jpg
Bron: Telecommonitor 2018

Transitie van traditioneel naar digitaal

De overgang van traditionele naar digitale diensten blijft doorzetten. Het aantal traditionele telefonie aansluitingen blijft afnemen. KPN heeft zich voorgenomen om ISDN vanaf september 2019 niet meer aan te bieden. Alle afnemers moeten in dat geval overstappen op een vorm van VoIP.

Snelheid stijgt

De snelheid van breebandinternet neemt nog altijd toe. Het aantal aansluitingen met meer dan 100Mb/s is gestegen tot 43,9% in 2018. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar lag het percentage nog op 41,4%. De meeste aansluitingen halen snelheden tussen 30 en 100 Mb/s. Het aantal aansluitingen met lagere internetsnelheden blijft dalen. 

Wat past bij mij? 

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw internetabonnement? In onze vergelijker kun je ontdekken welk abonnement het beste bij je past. 

Geactualiseerd: woensdag 12 juli 2023

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.