Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM: Meer snel internet en Quad Play

door Margot Meendering

Wat zijn de trends in telecomland? Ieder halfjaar brengt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een rapport uit met de ontwikkelingen van bijvoorbeeld glasvezel en snel internet. De opvallendste uitkomsten van het onderzoek zetten we op een rijtje.

 mobiel-dataverkeer-groot.jpg

Glasvezelaansluitingen

In 2018 is het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen minder hard gegroeid dan in eerdere jaren. Dat stelt de ACM in de telecommonitor. In 2018 zijn er gemiddeld 30.000 nieuwe aansluitingen per kwartaal bij gekomen. In voorgaande jaren werden gemiddeld tussen 40.000 en 50.000 huishoudens aangesloten op glasvezel. 

Grootste aanbieders

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders op de breedbandmarkt. Hun marktaandelen blijven constant met 45 tot 50%. Ook voor Tele2 en de overige aanbieders geldt dat er weinig verschuivingen zijn. Tele2 heeft in 2018 een marktaandeel tussen 0 en 5%, terwijl de overigen een gezamenlijk marktaandeel van 5 tot 10% hebben.

Bundeling vast en mobiel

In 2018 is een stijging te zien in het aantal abonnementen waarin vast en mobiel wordt gecombineerd. In onderstaande grafiek is de stijging te zien in het gele gebied. Consumenten sluiten vaker zo'n Quad Play abonnement af vanwege de extraatjes die providers aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan een extra databundel of een aanvullend zenderpakket. 

groeiquadplay2018.jpg
Bron: Telecommonitor 2018

Transitie van traditioneel naar digitaal

De overgang van traditionele naar digitale diensten blijft doorzetten. Het aantal traditionele telefonie aansluitingen blijft afnemen. KPN heeft zich voorgenomen om ISDN vanaf september 2019 niet meer aan te bieden. Alle afnemers moeten in dat geval overstappen op een vorm van VoIP.

Snelheid stijgt

De snelheid van breebandinternet neemt nog altijd toe. Het aantal aansluitingen met meer dan 100Mb/s is gestegen tot 43,9% in 2018. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar lag het percentage nog op 41,4%. De meeste aansluitingen halen snelheden tussen 30 en 100 Mb/s. Het aantal aansluitingen met lagere internetsnelheden blijft dalen. 

Wat past bij mij? 

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw internetabonnement? In onze vergelijker kun je ontdekken welk abonnement het beste bij je past. 

Margot Meendering

Online content marketeer
Margot Meendering
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Navigatie