Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM: Telecomproviders gaan goed om met internetverkeer

door Margot Meendering

Logo Autoriteit Consument en MarktTelecomproviders gaan goed om met internetverkeer. Zij houden zich allemaal aan de regels voor netneutraliteit. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). 

Netneutraliteit

Internetaanbieders moeten je vrij en open toegang bieden tot het internet. Zij mogen internetdiensten, websites of apps niet zomaar blokkeren of meer kosten vragen voor het gebruik van bepaalde websites of apps. Dit wordt netneutraliteit genoemd. Kortom, aanbieders moeten er voor zorgen dat het internetverkeer in goede banen wordt geleid.

In Nederland is de ACM verantwoordelijk voor toezicht op netneutraliteit. De toezichthouder startte een onderzoek om kennis te verzamelen over Traffic Management; een verzameling technieken die ingezet wordt om het internetverkeer op telecomnetwerken in goede banen te leiden.

Traffic Management

ACM heeft uitgezocht hoe telecomproviders omgaan met Traffic Management. De waakhond vergelijkt het letterlijk met het regelen van het verkeer op de snelweg. Vrachtwagens blijven rechts rijden en politie en ambulance mogen via de vluchtstrook. Het internetverkeer werkt volgens hun met een soortgelijke prioritering. 

Onderzoek ACM

Uit het onderzoek is gebleken dat telecomaanbieders het internetverkeer niet discrimineren op basis van inhoud en toepassingen. Wel heeft een aantal aanbieders na gesprekken met de ACM duidelijkere informatie in hun algemene voorwaarden opgenomen. De conclusie van de ACM is dat het Traffic Management van alle Nederlandse telecomproviders voldoet aan de eisen van netneutraliteit.

Meer weten over vrije toegang tot het internet?

Lees op ConsuWijzer in welke 3 situaties je provider de toegang tot internet mag blokkeren of beperken.

Margot Meendering

Online content marketeer
Margot Meendering
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie