Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

ADSL uit de gratie?

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

De zondagseditie van de Krant van Wakker Nederland opende met een opvallende kop: 'ADSL uit de gratie'. De twee grootste kabelexploitanten UPC en Ziggo zien een substantiële toename van het aantal klanten dat bij hen een internetverbinding heeft. Dit komt doordat kabel inmiddels sneller is dan ADSL, concludeert de krant.

Het artikel heeft heel wat stof doen opwaaien, zoals blijkt uit de vele reacties. Brancheorganisatie NL Kabel bevestigt dat veel internetters hun ADSL-abonnement omzetten naar de snellere kabel. "Het gaat om 120 mb, maar liefst vijf keer sneller dan ADSL. De technologische ontwikkelingen zijn bij ADSL stil komen te staan. Die van de kabel staan aan het begin van revolutionaire technieken", laat voorzitter Rob van Esch desgevraagd weten. De krant vroeg slechts één ADSL-aanbieder naar haar mening. Woordvoerder Niels Huijbregts van XS4ALL bevestigt de ontwikkeling, maar verwacht niet dat ADSL binnen een paar jaar verdwijnt.

Instapabonnementen en totaalpakketten ADSL voordeliger
Ben Woldring verwacht dat evenmin: "Wij zien duidelijk dat internetters hun keus eerder op prijs dan op snelheid baseren. Voor instapabonnementen en totaalpakketten zit je het voordeligst bij ADSL. Wil je nog sneller internetten dan de maximum 20 mb bij ADSL en heb je er meer geld voor over, dan biedt kabel nu diverse mogelijkheden. UPC spant  de snelheidskroon met het 120 mb product waarvan nu al ruim 1,1 miljoen huishoudens gebruik kunnen maken." 
 
Consumenten die een snellere kabelaansluiting willen, betalen daar aanzienlijk meer voor schrijft de krant. De bewering dat de instaptarieven gelijk liggen aan die van ADSL, is echter onjuist. De TOP 5 Mb op Internetten.nl laat zien dat ADSL slechts zo'n 10 euro per maand kost (Het Net Instap Surfen en Online ADSL), terwijl je voor het goedkoopste kabelabonnement van Ziggo of UPC de helft meer betaalt! Uitzondering: UPC Internet & Bellen Basis dat in de TOP 5 staat omdat het abonnement het eerste halfjaar de helft kost. Een dergelijke actie voert Zeelandnet die Breedband Midi  het eerste halfjaar zelfs helemaal gratis verstrekt.
 
UPC met 120 Mbps
Hoewel kabelbedrijf Ziggo snelheidsverhogingen heeft aangekondigd, is UPC de enige die internet aanbiedt met een snelheid tot 120 Mbps. Het kabelbedrijf is in september als eerste in Europa met Fiber Power gestart. Kosten: 60,50 euro voor 60 Mbps en 80,50 euro per maand voor 120 Mbps. Binnen een half jaar tijd is UPC erin geslaagd om het grootste deel van haar verzorgingsgebied te bedienen. Het is o.a. beschikbaar in Amsterdam, Almere, Rotterdam, Eindhoven, Nijmegen en Dordrecht. Voor wie het wil bestellen: controleer de beschikbaarheid via de postcodecheck.

Totaalpakketten: Tele2 en Ziggo voordeligst
Wie internet + telefonie + tv van één aanbieder wil, is het voordeligst uit met ADSL. De TOP 5  bestaat uit 2 ADSL aanbieders (Tele2 en Het Net) en 1 kabelaar (Ziggo). Tele2 is het goedkoopst, snel gevolgd door Ziggo (40 euro meer op jaarbasis, maar veel lagere snelheid). UPC volgt op grote afstand, voornamelijk veroorzaakt doordat het kabelbedrijf haar prijzen vermeldt zonder de noodzakelijke UPC Standaardpakket Radio/TV kosten erbij te tellen.

Conclusie
ADSL is nog lang niet uit de gratie en juist een goedkope optie door alle concurrentie. In breedband geen crisis: 2009 wordt een spannend jaar. De strijd zal gaan tussen de snellere kabel en goedkopere ADSL alsmede mobiel internet waarvan prijzen dalen en snelheden vergelijkbaar zijn met vast internet! Concurrentie zal verhevigen nu OPTA niet alleen de tv-kabels van UPC en Ziggo openstelt maar ook de glasvezelnetwerken van KPN. 
Ben Woldring: "Consumenten varen er wel bij, mits de toezichthouder goede afspraken laat vastleggen rond overstap, levertermijnen, opzegvoorwaarden en tarieven."

Geactualiseerd: woensdag 27 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.