Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Benieuwd of snel internet mogelijk is op jouw adres?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Wil jij weten of op jouw adres een internetverbinding van tenminste 100 Mbps mogelijk is? Dat kun je nu zien op een kaart die het ministerie van EZK heeft laten maken. Daarmee maakt de overheid voor het eerst de beschikbare snelheden van vast internet per adres voor iedereen inzichtelijk. 

Eind 2023: alle huishoudens snel internet

Het kabinet wil dat alle huishoudens eind 2023 kunnen beschikken over een internetverbinding van tenminste 100 Megabit per seconde (Mbps) downloadsnelheid. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat dit inmiddels voor 97% van de Nederlanders geldt. Het kabinet ambieert dat een grote meerderheid in 2023 een nog eens tien keer zo snelle verbinding van 1 Gigabit per seconde heeft.

Hoe staat het met de voortgang?

Om te kijken hoe het staat met de voortgang heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een kaart laten maken. Hierop is van vrijwel alle woonadressen van Nederland te zien of deze een internetverbinding hebben van tenminste 100 Mbps. Ook kun je zien welk aandeel van de huishoudens van een gemeente of van een provincie inmiddels aan de doelstelling voldoet. In bijna 300 gemeenten is inmiddels nagenoeg overal internet van tenminste 100 Mbps beschikbaar voor consumenten en bedrijven.

Koper, kabel of glasvezel

Let wel, het gaat niet om de snelheid van het abonnement dat een huishouden heeft. Maar om de snelheid die mogelijk is op een bepaald adres via koper, kabel/coax of glasvezel. Meer weten over de snelheid van internetabonnementen? Lees ons artikel Snelheid internetverbinding.

Kaart beschikbaar via overalsnelinternet.nl

Wil je ook zien hoe je gemeente scoort of welke adressen in jouw gemeente nog geen 100 Mbps hebben, dat kun je de kaart bekijken via www.overalsnelinternet.nl (stand 1 juli 2019).

breedband-in-nl-2017-2019.PNG

Vergelijk ten opzichte van 2017

Het onderzoek naar breedband heeft ook plaatsgevonden in 2017. Op de afbeelding kun je zien hoe de situatie per gemeente is veranderd. In 2020 laat EZK de kaart opnieuw actualiseren.

Benieuwd welk internetabonnement beschikbaar is op jouw adres?

Vergelijk pakketten van alle providers

Geactualiseerd: woensdag 19 juli 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.