Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Breedbanddoel gehaald: tweederde van de huishoudens Gigabit-ready

door Els Werkman Leestijd: 2 minuten

Het Breedbanddoel van de Rijksoverheid voor 2023 is nu al gehaald.  Een downloadsnelheid van 1 Gigabit per seconde is inmiddels op bijna 5,5 miljoen woonadressen beschikbaar. De overheid had als doel gesteld dat in 2023 een grote meerderheid van de Nederlanders de beschikking moet kunnen hebben over een Gigabit verbinding. En dat is dus nu al het geval.

Tweederde van de huishoudens in Nederland Gigabit-readyKaart gigabit in Nederland onderzoek Stratix

Het onderzoeksbureau Stratix deed hier op verzoek van brancheorganisatie NLconnect onderzoek naar. En kwam tot een verrassende conclusie: ondanks de corona crisis is er afgelopen jaar hard en succesvol gewerkt aan de uitrol van Gigabit internet. Tweederde van de huishoudens in Nederland is Gigabit-ready. Volgens NLconnect is deze prestatie te danken aan de voortgaande uitrol van glasvezel tot in de woning en upgrades van kabelinternet met de DOCSIS 3.1 techniek. Het aantal adressen waar 500 Mbps (of sneller) downloadsnelheid beschikbaar is ligt nog hoger. Dat zijn er 7.880.000 oftewel 96% van de vaste woonadressen in Nederland.

Breedbanddoel

Johan ter Haar, managing partner Stratix: “Door VodafoneZiggo en andere exploitanten van kabelnetwerken zijn in de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet. KPN heeft het verglazingsprogramma drastisch opgeschaald en de planning aangescherpt, en in de grote en middelgrote steden wordt nu ook glasvezel uitgerold door T-Mobile, DELTA Fiber Nederland en andere partijen. Deze ontwikkelingen maken dat de aandacht nu daarheen verschuift, weg van de buitengebieden en kleinere woonkernen.” 

NLconnect

NLconnect is een vereniging met 80 leden. Gaat om partijen en bedrijven die bijvoorbeeld glasvezel- en andere breedbandnetwerken aanleggen en onderhouden. En/of internettoegang en andere digitale diensten aanbieden De vereniging bevordert innovatie, onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling in deze sectorLogo NLconnect. Stratix doet onderzoek en levert advies op het gebied van communicatie-infrastructuren.

Toegang tot snel internet

Een groot deel van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels de mogelijkheid om voor snel internet te kiezen. Dat kan via de landelijk leverende partijen zoals KPN, Vodafone, T-Mobile, Online.nl en Youfone. Er zijn ook veel lokale en regionale inititatieven, die vergelijken wij (nog) niet. Aan die snellere pakketten hangt wel een duurder prijskaartje. Wil je weten wat er mogelijk is op jouw adres? Gebruik dan onze vergelijker, daar laten we de snelste landelijk beschikbare opties zien.

Geactualiseerd: woensdag 19 juli 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.