Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Breedbandgebruik zeer hoog

Leestijd: 2 minuten

Begin 2005 beschikte 55 procent van de huishoudens over breedbandinternet. Dit was drie jaar daarvoor nog 13 procent. Van de bedrijven had 70 procent een breedbandverbinding, terwijl dat drie jaar geleden een kwart was. Dit blijkt uit de vandaag verschenen CBS-publicatie over het ICT-gebruik in Nederland: De digitale economie 2005.

Breedband: vooral ADSL en kabel
Zowel onder huishoudens als onder bedrijven is ADSL inmiddels de meest voorkomende breedbandverbinding. Begin 2005 bestonden de breedbandverbindingen in Nederland voor 60 procent uit ADSL en voor 40 procent uit kabel. Andere vormen van breedbandinternet zoals glasvezel en satelliet komen nog nauwelijks voor. Praktisch overal in Nederland wordt breedbandinternet aangeboden. Het breedbandgebruik onder Nederlandse huishoudens is internationaal gezien zeer hoog.

Veel websites
Negen op de tien bedrijven in Nederland maakte eind 2004 gebruik van internet en driekwart had een website. Specifieke ICT-toepassingen zoals elektronische verkoop, prijsinformatie en klantondersteuning komen veel minder vaak voor. Binnen Europa is het ICT-gebruik van de bedrijven in Nederland intensief, maar blijft achter bij landen zoals Denemarken en Finland.

Verschil in internetgebruik bevolking
Begin 2005 beschikt bijna 80 procent van de huishoudens over internet. Van de personen die thuis geen internet hebben zegt tweederde hier ook geen behoefte aan te hebben. Een kwart van de internetgebruikers, of wel 2,2 miljoen personen, gebruiken internet maar voor één of twee activiteiten. Bijna eenderde van het internetgebruik – uitgedrukt in uren internetgebruik per week – komt voor rekening van personen van 12 tot 25 jaar. Bijna de helft van de bevolking van 12 tot 75 jaar had begin 2005 ooit een computercursus gevolgd. Voor 57 procent van deze personen was dit echter meer dan drie jaar geleden.

ICT en beveiliging
Begin 2005 worden door de internetgebruikers op grote schaal anti-virusprogramma’s  en firewalls gebruikt. Ook het gebruik van authenticatie zoals een pincode, password of digitale handtekening komt onder de internetgebruikers in Nederland, regelmatig voor. Samen met de Scandinavische landen ligt dit in Nederland op een veel hoger niveau dan in andere landen van de EU-15. Toch heeft een groot aantal internetgebruikers in Nederland last van spam (54 procent) en schade door virussen (32 procent).

Naast de hiervoor genoemde onderwerpen bevat de publicatie ook nog gegevens over andere ICT zaken, zoals ICT-patenten en telecommunicatie-infrastructuur.

Geactualiseerd: donderdag 19 januari 2006
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie