Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Cybercrime verdrag online

Leestijd: 2 minuten

De Raad van Europa heeft sinds 25 mei de definitieve versie van het cybercrime verdrag online gezet. Aan dit verdrag wordt al sinds 1997 gewerkt. Door dit verdrag krijgen de opsporingsautoriteiten de mogelijkheid grensoverschrijdend te werk te gaan. De politiediensten van de 43 lidstaten van de Raad van Europa zullen elkaar assisteren bij het opsporen van computercriminelen. Burgers uit de ene lidstaat kunnen straks in een andere lidstaat vervolgd worden. Zo zou het kunnen gebeuren dat een Nederlandse hacker zich voor de rechtbank van Azerbaijan(laatst toegetreden lidstaat) moet verantwoorden.
Vanwege de hoge kosten die verbonden zijn aan de maatregelen die providers moeten treffen om data te bewaren, verwacht men dat veel ISP's niet blij zullen zijn met het verdrag. Ook bepaalde burgerrechtengroeperingen zullen hun kritiek blijven uiten, omdat ze de eis om data te bewaren in strijd achten met privacy-richtlijnen.
Het verdrag zal in het najaar worden voorgelegd aan de ministers van de lidstaten, waarna het in de komende twee jaar bekrachtigd zal worden.
Niet alleen via de site van de Raad van Europa kan men lezen over computercriminaliteit. Sinds enkele weken informeert de Internationale politie-organisatie Interpol op haar website over computermisdaden. Interpol beweert o.a. dat grensoverschrijdende computercriminaliteit moeilijk te bestrijden is!
Op de website van Interpol kan men een checklist vinden, waarmee bedrijven en particulieren kunnen nagaan of ze voldoende en goede maatregelen hebben getroffen om zich tegen cybercrime te wapenen!

Bron: Webwereld.nl, Nu.nl

Geactualiseerd: maandag 27 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie