Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Deadline toplevel domeinen: .info .biz en .name

Leestijd: 4 minuten

De deadline van de (voor)registratie van de nieuwe toplevel domeinen .info en .biz nadert met rasse schreden! Afhankelijk van de registrerende instantie (de ‘Registrar’) kan men tot 11 september a.s. inschrijven voor .info namen, terwijl bedrijven nog tot 17 september a.s. een verzoek voor een .biz domeinnaam kunnen indienen.

In een persbericht van 3 september j.l. roept Speednames iedereen op de nieuwe namen snel vast te leggen om te voorkomen dat cybersquatters of speculanten hun kansen grijpen!

De nieuwe Top Level Domain names (TLD’s) .biz , .info en .name gaan binnen enkele weken van start. (.info op 19 sept. / .biz op 1 okt. / .name op 14 okt.)
Het is echter slecht gesteld met de bekendheid en de registratie van de nieuwe domeinnaamextensies!

Recent onderzoek heeft uitgewezen:
-78% van de bedrijven heeft nog nooit gehoord van de .biz en .info namen.
-18% heeft tot dusver actie ondernomen om de nieuwe namen te registreren.

Zoals op 25 mei op Internetten.nl nieuws al vermeld werd, staat het .info open voor ieder persoon of bedrijf, terwijl het .biz domein alleen beschikbaar is voor commerciële of bedrijfsdoeleinden. De registratieprocedure (we herhalen het nogmaals om de bekendheid te verhogen ;-)) voor beide extensies wijkt sterk af van wat gebruikelijk is voor .nl en .com domeinnamen. Zo is de registratieprocedure opgesplitst in 3 fasen.
Tot begin augustus kregen merkhouders de gelegenheid tot voorinschrijving voor .biz namen.
In de tweede fase -tot 17 sept.- kan iedereen een verzoek indienen. Voor alle duidelijkheid: géén particulieren! Voor deze aanvragen geldt niet het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ principe. Alle aanvragen worden verzameld en willekeurig toegekend , evt. na loting, tenzij er een IP-claim (van een merkhouder in de eerste fase) is ingediend dat identiek is aan de aangevraagde domeinnaam.
Vanaf 1 oktober zal het nieuwe toplevel .biz van start gaan. Voor aanvragen die vanaf deze datum worden ingediend geldt ‘wie het eerst komt...’(first come-first served)

Ook voor de .info domeinen kregen merkhouders de gelegenheid tot voorinschrijving: de zgn. ‘Sunrise Period’. Vanaf 28 augustus startte een periode van 120 dagen waarin iedereen de ingediende aanvragen kan betwisten.
Op 19 september gaat .info van start, dan geldt ook hier weer het ‘first come-first served’ principe.

De World Intellectual Property Organization (WIPO),een VN-orgaan, is nu druk doende de vele binnenstromende klachten over de aanmeldprocedure in behandeling te nemen. De controle zou ernstig tekort geschoten zijn, waardoor veel .infonamen niet bij de goede bedrijven terecht zouden zijn gekomen. Zo zou AOL.info –volgens de Automatiseringsgids- zijn gekaapt door een Londense vrouw die ‘activities online’ zegt te gaan aanbieden...

Overigens heeft de ICANN onlangs een zgn. “Task Force” in het leven geroepen die het proces van de introductie van de nieuwe toplevel domeinen gaat evalueren. Jaap Akkerhuis, technisch adviseur van de SIDN is als enige Nederlander lid van deze groep.

Op Neulevel.biz kunt u rechtstreeks een geautoriseerde ‘Registrar’ selecteren om uw .biz naam te registreren.

Op Afilias.info kunt u rechtstreeks een geautoriseerde ‘Registrar’ selecteren om uw .info naam te registreren.

Het loont de moeite aan tariefsvergelijking te doen, want er zijn onder de meer dan 60 aanbieders grote prijsverschillen! Ook moet u zich realiseren, dat een registratie niet inhoudt dat u verzekerd bent van toewijzing! Sommige Registrars (zoals Speednames) werken volgens het principe: no cure, no pay! Wilt u niet zelf de moeite doen om op korte termijn toch nog aan de nieuwe domeinnamen te komen, dan kunt u zich uiteraard ook wenden tot een ‘reseller’ b.v. uw Internet Service Provider of een andere instantie. U bent dan ongetwijfeld duurder uit, maar heeft er verder geen werk van!

Meer informatie over domeinnamen kunt u vinden in het internetten.nl artikel "domeinnamen" en in de veel gestelde vragen.

Geactualiseerd: maandag 27 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.