Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Digitale ontvangers duur in energieverbruik

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Digitale ontvangers gebruiken in de meest extreme gevallen net zo veel energie als wasmachines. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in samenwerking met MilieuCentraal. 

Volgens de onderzoekers gebruiken een aantal decoders van Philips, Cisco en Thomson zodanig veel energie dat een wasmachine die vier keer in de week draait, evenveel kost. 

Er zijn zo'n 40 decoders onderzocht op stroomverbruik. Daarbij is niet alleen gekeken naar het verbruik als het apparaat in functie is als in waakstand (stand-by). In gebruik loopt het verschil uiteen van 5,7 tot 31,9 Watt, in stand-by van 0,4 tot 20,2 Watt. 

Volgens de Volkskrant is er nog niet veel regelgeving op dit vlak, omdat de Europese Commissie de ontwikkeling van de ontvangers vooralsnog voorrang wil verlenen, schrijft Telecompaper. Overigens is er wel een richtlijn van de EU waarin staat dat elektronische toestellen in waakstand niet meer dan 2 Watt mogen verbruiken. Aanbieders van digitale televisie mogen hier echter van afwijken.

Test-Aankoop, de Belgische consumentenbond, die vorig jaar een soortgelijk onderzoek deed, vindt eveneens dat decoders en modems teveel energie verbruiken. De bond eist niet alleen dat het energieverbruik verlaagd wordt, maar ook dat de consument vrij kan kiezen welke decoder hij gebruikt. Bij onze Zuiderburen bieden slechts 2 aanbieders (TV-Vlaanderen en TéléSAT) de consument de keuze tussen zelf een eigen decoder aan te kopen ofwel een toestel huren of kopen dat ze zelf aanbieden. Hoe zit dit in Nederland?

Bij UPC, KPN Interactieve TV en Tele2  krijg je de decoder in bruikleen, en kun je niet kiezen welk merk of type je in huis krijgt. Bij CanalDigitaal en KPN Digitenne kun je ervoor kiezen de decoder in bruikleen te nemen of om deze zelf te kopen. Bij Ziggo, Caiway, Delta en andere kabelaars kun je zelf kiezen welk merk en type je wilt aanschaffen, zolang deze goedgekeurd is door de kabelaanbieder.

Geactualiseerd: vrijdag 5 juli 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.