Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Digitenne aangepast, is de televisie stuk?

door Els Werkman 2 reacties Leestijd: 5 minuten

KPN blaast Digitenne een nieuw tweede leven in.  Zo vervangt KPN o.a. de verouderde uitzendnorm DVB-T naar DVB-T2. Digitenne klanten met een abonnement krijgen een vervangend kastje, zonder insteekkaart, wel met ingebouwde chip. Een hele operatie, die de abonnee niets kost. KPN maakt bekend dat op 9 juli 2019 het overzetten wordt afgerond. Er is ook een groep Digitenne kijkers zonder contract. Wat moeten zij doen om te kunnen blijven kijken?

digitennecontractkpn.png

Televisie kapot?

De Digitenne gebruikers die genoegen nemen met NPO1, NPO2, NPO3 en de regionale zenders kunnen tegen een probleem aanlopen. De doorgifte van deze zenders is en blijft gratis. Maar omdat de techniek aangepast wordt, heb je een nieuw kastje nodig. En dat is niet gratis. Op het moment dat jouw regio overgaat naar DVB-T2 werkt het oude kastje niet meer en gaat de televisie op zwart. Vanaf 2 oktober 2018 is Oost- en Noord-Nederland al overgezet. Andere regio’s volgen in 2019. Op 12 februari waren Gelderland, Overijssel en Flevoland aan de beurt. Friesland ging op 26 februari 2019 over. Op 12 maart volgen Zeeland en Noord-Brabant, Limburg in april en uiteindelijk worden Noord- en Zuid-Holland plus Utrecht in juli als laatste provincies overgezet. Update: op 9 juli 2019 wordt het overzetten afgerond, dan gaat ook de Randstad definitief over op Digitenne HD via DVB-T2.

Overigens, als je Digitenne abonnee bent dan krijg je persoonlijk informatie van KPN over de overgang naar de nieuwe standaard en de gevolgen daarvan. Dit geldt ook voor de mensen bij wie Digitenne verpakt zit in hun Alles-in-1 pakket. De nieuwe situatie kan financiële consequenties hebben. Heb je een gekochte decoder dan kan het zo zijn dat je nu een ontvanger moet huren. Dit is afhankelijk van het (soort) abonnement. In de persoonlijke informatie van KPN wordt dit per geval aangekaart. 

digitenne-vernieuwen-netwerk.PNG

Geen CI+ module

KPN heeft alle abonnees in dit gebied geïnformeerd en de mogelijkheid geboden de kastjes gratis om te ruilen. Die operatie is goed verlopen. Er bleek een relatief grote groep Digitenne-kijkers die het kastje gebruikte zonder insteekkaart (smartcard) en niet al deze gebruikers waren op de hoogte van de aanpassing. Bij televisies die na 2 oktober aangezet werden was de conclusie al snel dat de televisie dan wel kapot zou zijn, of het kastje. Dit is niet het geval, maar je kunt niet meer kijken zonder iets te doen. Alleen met een door KPN geleverde huurontvanger van de fabrikanten ZTE en Rebox kan naar Digitenne 2.0 gekeken worden. Je krijgt één ontvanger gratis in bruikleen en je kunt er twee bijhuren voor € 5 per maand (per stuk). KPN brengt voorlopig geen CI+ module op de markt.

Alleen KPN biedt Digitenne aan

Digitenne voorziet al jaren in specifieke behoeftes van een aantal TV-klanten. Zo wordt draadloos televisie kijken via Digitenne onder meer gebruikt op campings, in de scheepvaart en op plekken waar geen vaste televisieverbinding mogelijk is. Tot een maand geleden was het mogelijk Digitenne af te nemen via andere partijen. Stipte verkocht toen nog onder de naam Digitale TV haar eigen versie. EDPnet was lang de goedkoopste aanbieder van dezelfde dienst (daar heette het DigiTV), je betaalde maar € 9,95 per maand. In juni is EDPnet al gestopt met de verkoop omdat er niet gegarandeerd kon worden dat nieuwe klanten tegen dezelfde prijs DVB-T2 konden gaan gebruiken. Alleen KPN is overgebleven, het abonnement kost daar € 15,50 per maand. Het moet nog blijken of andere partijen zich weer op deze markt gaan begeven.

Oplossing om Digitenne te blijven kijken

Je hebt een aantal mogelijkheden om 'gratis' Digitenne te (blijven) gebruiken:

  • Kijk even of de televisie die je gebruikt een ingebouwde DVB-T2 ontvanger heeft. In dat geval kun je het oude Digitenne kastje naar de recycling brengen. Het kan zijn dat je nog wel een DVB-T2 buitenantenne moet kopen (prijzen vanaf € 30,00).
  • Je koopt een nieuw kastje. KPN biedt dit alleen aan in combinatie met een abonnement. Bij een witgoed winkel of op het internet kun je een losse DVB-T2 ontvanger/tuner kopen. Prijzen beginnen rond de € 50.
  • Je koopt een nieuwe televisie met ingebouwde DVB-T2 ontvanger, het kan nodig zijn een aanvullende antenne te kopen.

Gratis doorgifte

Met behulp van een DVB-T ontvanger kun je altijd een TV-signaal opvangen, hier heb je geen abonnement bij een provider voor nodig. Je kijkt zo via de ether gratis naar de publieke zenders NPO 1, 2 en 3 en 'jouw' regionale zender (welke zender dat is hangt af van de locatie van de ontvanger). Met de overgang van DVB-T naar DVB-T2 kun je de zenders voortaan in HD bekijken, alleen moet de ontvanger wel aangepast worden. Omdat DVB-T niet meer ondersteund wordt, is het oude kastje niet meer te gebruiken. LET OP: er zijn winkels en webshops die hun assortiment nog niet aangepast hebben, check goed of je een DVB-T2 geschikt product koopt.

Je kunt ook via internet gratis naar NPO 1, 2 en 3 kijken door deze zenders te streamen op npostart.nl en in de NPO Start-app. En een gedeelte van de programma's is gratis beschikbaar voor (schotel)kijkers in het buitenland, via BVN (het Beste van Vlaanderen en Nederland, www.bvn.tv).

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Reacties (2)

Geplaatst door: Lize de Jong ()

Varende in Zeeland kan ik geen Nederlandse zenders (Npo RTL)
ontvangen. CNN BBC België bijv. Wel en dat is een prachtig beeld.
Ik heb een Digitenne abonnement
en a lvaak naar KPN gebeld. Maar we komen er niet uit. We zijn dus 4 maanden verstoken van Ned. Tv.
Weet iemand raad?

Geplaatst door: h.etman ()

Duitsland ging al eerder over op DVB-T2 en daarom hebben we een ontvanger in Duitsland gekocht. Aanvankelijk konden we via deze ontvanger Ned 123 en L1 ontvangen. Nu Limburg via digitenne overgestapt is op DVB-T2 kunnen we Ned123 en L1 niet meer ontvangen hoewel deze ontvanger geschikt is om DVB-T2 en dus Duitse zenders te ontvangen.
De oude receiver werkt uiteraard niet meer. De vraag; waarom kon ik Nederland eerst wel ontvangen met mijn voor DVB-T2 ontvanger en nu niet meer. Ik zie Ned123 enL1 wel in de tabel staan net als andere Duitse zenders die ik kan ontvangen maar Ned. zenders nu niet meer. ???????

Opmerking van de redactie op 16-04-2019
Het kan zijn dat het kastje dat je aangeschaft hebt niet voor de Nederlandse protocollen geschikt is.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.