Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Domeinnamen als 1234.nl mogelijk

Leestijd: 2 minuten

Het wordt voorlopig niet mogelijk om bijzondere letters, accenten of tekens in webadressen op te nemen. Wel wordt de registratie van domeinnamen met alleen getallen mogelijk.

Dat meldt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). De organisatie neemt alle voorstellen over die zijn voortgekomen uit het Domeinnaamdebat 2006. Het eindrapport van dit debat werd afgelopen maandag 19 juni overhandigd. 

De conclusies in hoofdlijnen:

  • zuiver numerieke domeinnamen mogelijk maken. Hierdoor wordt het mogelijk om een adres als 1234.nl te registreren. De introductie zou moeten verlopen d.m.v. een zogeheten sunrise-scenario.
  • geen nieuwe persoonsdomeinnamen  meer uitgeven. SIDN moet goede overgangsregeling treffen.
  • domeinnamen met leestekens vooralsnog niet invoeren. Er is geen grote behoefte gebleken en dergelijke namen zijn moeilijk in te voeren op een Nederlands toetsenbord.
  • de huidige geschillenregeling moet vervangen worden door een combinatie van 'mediation en een op de internationale UDRP-procedure gebaseerde regeling.' Wie een dispuut heeft over een domeinnaam en een arbitragezaak wil aanspannen, moet door de nieuwe regeling eerst een bemiddelingsprocedure doorlopen.
  • gebruik WHOIS moet in overeenstemming blijven met de doelstelling d.w.z. het openbare deel van het register (de zogenaamde WHOIS) is door iedereen te raadplegen, maar er gelden enkele restricties. Zo kan er per IP-adres informatie worden opgevraagd over maximaal 15 domeinnamen per etmaal.

De invoering van numerieke adressen gebeurt zonder beperkingen. Tijdens het Domeinnaamdebat werd onder meer gesproken over het uitsluiten van bepaalde nummercombinaties zoals telefoonnummers of rekeningnummers. Daar wordt nu helemaal vanaf gezien. Wanneer de registratie van numerieke adressen precies van start gaat, is nog onduidelijk.

Geactualiseerd: dinsdag 20 juni 2006
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.