Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Donner wil harde aanpak computercriminelen

Leestijd: 2 minuten

Het kabinet wil harder optreden tegen computercriminaliteit. Minister Donner van Justitie wil straffen van maximaal een jaar voor hackers en verspreiders van virussen. Wie met opzet een enorme hoeveelheid ongewenste e-mails (spam) naar een computer stuurt met als doel het systeem plat te leggen, zal straks strafrechtelijk vervolgd worden. Dit berichten diverse media vandaag.

Degenen die e-mails met een virus versturen waardoor computerapparatuur in één klap wordt uitgeschakeld, zullen eveneens vervolgd worden. Het versturen van reclame die niet als doel heeft computers lam te leggen, valt volgens de minister niet onder het strafrecht, maar het bestuursrecht. De Opta zou deze spammers moeten aanpakken. 

De strengere wetgeving is het gevolg van het zogenoemde Cybercrime-verdrag. In november 2001 spraken de 43 landen van de Raad van Europa, alsmede de VS, Canada, Japan en Zuid-Afrika, af om computercriminaliteit internationaal te bestrijden.

Donner wil dat ieder opzettelijk binnendringen in een computer strafbaar wordt. Nu is computervredebreuk veel strakker gedefinieerd. De hacker moet de beveiliging van de computer uitschakelen, andere technische ingrepen doen of een valse identiteit gebruiken. Inzage in gegevens die niet voor de hacker zijn bedoeld, moet al strafbaar zijn, vindt Donner. De minister wil verder bepaalde voorbereidende handelingen van computermisdrijven strafbaar stellen, zoals het onrechtmatig aftappen van informatie.

Het wetsvoorstel bevat ook voorstellen om de opsporingsbevoegdheden van politie en justitie uit te breiden. De officier van justitie moet een internetaanbieder kunnen bevelen bepaalde klantgegevens 'tijdelijk beschikbaar te houden'. Daarna kan een verzoek volgen om de klant af te tappen. Providers moeten nu al op verzoek van het OM e-mail en internetverkeer van hun klanten kunnen tappen. Computercriminelen zouden tevens een voorlopige hechtenis moeten kunnen krijgen.

Virusbestrijders, internetdeskundigen en spamvechters twijfelen over het effect van de harde aanpak van computercriminelen die de minister heeft voorgesteld, aldus Nu.nl. 'Virusschrijvers zijn ongrijpbaar, bedrijven doen geen aangifte, internetaanbieders zijn huiverig om mee te werken en de meeste spam komt helemaal niet uit Nederland.'

Geactualiseerd: dinsdag 2 maart 2004
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie