Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

'Downloadverbod slecht voor ...'

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Staatssecretaris Fred Teeven kondigt aan dat hij een downloadverbod in Nederland wil introduceren. Individuele gebruikers kunnen worden aangepakt en providers kunnen worden verplicht om websites te blokkeren. Een downloadverbod is slecht voor muzikanten, voor fans en voor internetvrijheid in Nederland. Dat stelt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom in een persbericht.

Op dit moment is het downloaden van muziek en films voor eigen gebruik nog toegestaan. De staatssecretaris wil dat verbieden en internetproviders kunnen laten verplichten om de toegang tot platformwebsites te blokkeren. 'De voorstellen zijn slecht voor muzikanten, die een thuiskopievergoeding voor blanco dragers mislopen. Daarnaast wordt het gedrag van miljoenen downloadende fans in één klap in de onrechtmatige hoek geplaatst. En het voorstel om websites te laten blokkeren is een eerste stap richting censuur,' meent Bits of Freedom.

Ot van Daalen, directeur van Bits of Freedom: “Dit voorstel plaatst het Nederlands auteursrechtbeleid jaren terug in de tijd. Nederland verdient een innovatief auteursrechtbeleid dat ten goede komt aan muzikanten en fans, niet een beleid dat is gericht op het instandhouden van verouderde bedrijfsmodellen. We roepen Nederlandse internetters op om de staatssecretaris uit te leggen dat repressie niet leidt tot een duurzame oplossing van het conflict tussen het internet en het auteursrecht.”

Bits of Freedom pleit al langer voor actualisering van het auteursrecht via een systeem van vrijwillige licentiëring. Dit stelt eindgebruikers in staat om artiesten te betalen voor het vrije gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zodat muzikanten hun redelijke vergoeding ontvangen, het online gedrag van miljoenen Nederlanders niet onrechtmatig wordt en internetvrijheid niet verder onder druk komt te staan. “Bovendien herstelt een systeem van vrijwillige licentiëring het draagvlak in de samenleving voor het auteursrecht. Dat heeft vandaag helaas weer een forse deuk opgelopen”, aldus Ot van Daalen.

Geactualiseerd: maandag 27 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.