Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Drente krijgt het snelste internet!

door Els Werkman Leestijd: 2 minuten

Glasvezel_de_wolden.jpgEen leven zonder snel internet is voor veel mensen inmiddels ondenkbaar. En als je alle berichten mag geloven, komt het in Nederland ook niet meer voor. Niets is echter minder waar. Op een behoorlijk aantal locaties is internettoegang beperkt en/of is de snelheid laag, meestal betreft het de zogenaamde buitengebieden. Omdat providers niet altijd genegen zijn om daar (snelle) aansluitingen aan te leggen, ontstaan er bewonersinitiatieven die het heft in eigen handen nemen. En dat levert soms heel verrassende resultaten op, waar de 'binnengebieden' dan weer jaloers op kunnen worden.
 

Uniek: van 1 Mbps naar 1000 Mbps of zelfs naar 10.000...

Het bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden is speciaal opgericht om snel, betaalbaar en betrouwbaar internet aan te (laten) leggen in de buitengebieden van de Drentse gemeente De Wolden. Al vanaf de vraagbundeling bleek er enorm veel interesse te zijn, van de 10.000 huishoudens in het gebied reageerden 8.000 positief. Op basis van deze potentiële klantengroep werd een aantal providers gevonden die wel tot aanleg over wilden gaan. Waaronder Tweak, dat een pakket met snelheden tot 10.000 Mbps wil gaan aanbieden voor 95 euro per maand. Gebruikers moeten wel met aanvullende kosten rekening houden. Voor de switch en de modules moeten ze elk zo'n 200 euro neertellen. Daarnaast betalen ze 200 euro aansluitkosten, 25 euro administratiekosten en 50 euro borg aan Tweak. Als ze meerdere apparaten op de 10 Gbit/s-poort willen aansluiten is bovendien een compatibele router vereist. Onderdeel van de voorwaarden is ook dat gebruikers met een downloadlimiet te maken krijgen: het maandelijkse datavolume mag niet hoger komen te liggen dan tien keer het gemiddelde van de 1 Gbit/s-klanten van Tweak. Naar verwachting zullen alleen de echte enthousiaste gebruikers en hobbyisten hiervoor kiezen. Wie met een minder extreem hoge snelheid genoegen neemt, kan kiezen voor de providers Stipte of Fiber.

Noordoostpolder

Een ander initiatief is FiberFlevo. Deze organisatie heeft als doel glasvezel in het buitengebied van de Noordoostpolder aan te leggen. Dit is echter geen burgerinitiatief, wat ook meteen blijkt uit het feit dat je elke maand 20 euro aan vastrechtkosten betaalt of dit afkoopt door ineens 1750 euro te betalen. Eigenlijk betaal je gewoon zelf voor de aanleg van jouw internetaansluiting. En er is maar 1 partij waarmee samengewerkt wordt. FiberFlevo wil 60% van de huishoudens in de regio voor in laten tekenen voordat de schop de grond in gaat. Dit kon nog wel eens een harde dobber worden.

Geactualiseerd: dinsdag 12 april 2016

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.