Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Een half miljoen numerieke domeinnamen verwerkt

Leestijd: 2 minuten

Van donderdag 28 februari twaalf uur tot vrijdag 29 februari zes uur heeft de SIDN een half miljoen registraties van numerieke domeinnamen verwerkt. Meer dan de helft hiervan was identiek, dat wil zeggen dezelfde aanvraag van dezelfde tussenpersoon. Ter vergelijking: in heel 2007 heeft SIDN ook 500.000 registraties verwerkt. Uiteindelijk zijn circa 14.500 unieke numerieke domeinnamen daadwerkelijk geregistreerd.

Direct nadat de zogenaamde 'landrush' begon werd er geprobeerd 10.000 nieuwe verbindingen per seconde te maken met de mailservers. Dit aantal was zo hoog dat externe mailservers gedurende kortere of langere tijd moeilijk verbinding konden krijgen. 

De gevolgde procedure leidt nu tot felle discussies onder hostingbedrijven, omdat een klein aantal partijen er met duizenden domeinen vandoor gaat. Eén partij die massaal numerieke domeinen wist te oogsten was fotoboeksite MijnAlbum.nl. Het bedrijf liet gisteren weten dat het 2.579 domeinen heeft binnen gehaald.

SIDN zegt diverse maatregelen te hebben genomen om de landrush zo goed mogelijk te laten verlopen. Voorbeelden die genoemd worden zijn het bieden van een hoge verwerkingscapaciteit (100x hoger dan normaal) apart van de capaciteit voor “normale” registraties, het niet kunnen indienen van batchaanvragen en dat per IP-adres maar een verbinding werd toegestaan. Bij het bepalen van de benodigde procedures en capaciteit heeft SIDN mede gebaseerd op de ervaringen van collega-registries.  

Directeur Roelof Meijer: “SIDN heeft bewust het advies voor de landrush-methode opgevolgd omdat dit een uitkomst van het Domeinnaamdebat was, maar ook omdat het de beste vorm van ‘first come – first serve’ is. Dat wij 200.000 aanvragen hebben ontvangen voor bijna 15.000 unieke domeinnamen, houdt in dat op elke registratie 12 aanvragen afgewezen moesten worden." 

Er waren relatief veel speculatieve aanvragen; dat wil zeggen aanvragen waarbij de aanvrager uitgaat van een waardeopbouw en lucratieve verkoop in de toekomst. Een klein aantal tussenpersonen heeft ervoor gekozen tijd en geld in voorbereiding op de landrush te investeren. Zij zijn daardoor bovengemiddeld succesvol geweest in hun aanvragen, aldus Meijer. "Daar staat echter een bedrijfsrisico tegenover. Ik ben van mening dat de gekozen methode goed is uitgevoerd en dat welke methode we ook gekozen zouden hebben, er altijd aanvragers teleurgesteld zouden zijn." 

Emerce schrijft dat SP-kamerlid Arda Gerkens wil dat de uitgave van numerieke domeinnamen ongeldig wordt verklaard. Tevens stelt zij voor om SIDN als zelfstandig orgaan op te heffen onder te brengen bij de Opta.

Zie ook: Domeinnaam check
Meer informatie: Domeinnamen

Geactualiseerd: maandag 27 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.