Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten maandag vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Einde ISDN en PSTN aangekondigd

door Els Werkman 9 reacties Leestijd: 3 minuten

draaischijf.jpgIn 2019 kan er weer wat aan de geschiedenisboeken worden toegevoegd, de 'ouderwetse vaste lijn' verdwijnt. KPN stopt dan met zijn traditionele telefoniediensten. Vanaf 1 september 2019 zullen ISDN1/2 en PSTN niet meer beschikbaar zijn. Wat is de reden?

Bellen via internet (VoIP)

KPN geeft aan dat de markt voor vaste telefonie grotendeels is overgegaan naar bellen via internet. Daarom worden de traditionele diensten de komende jaren gemoderniseerd of vervangen.

Van oudsher wordt er voor vaste telefonie in Nederland gebruik gemaakt van lijnen die verbonden zijn met een telefonie-platform. Deze traditionele telefoniediensten (analoge PSTN en digitale ISDN) verlopen via (lokale) telefoniecentrales en het telefonie-platform van KPN. Sinds 2006 zijn deze lijnen ook beschikbaar voor andere telefonieaanbieders (zoals Tele2) die de diensten afnemen bij KPN Wholesale. Deze partijen stoppen ook met het ondersteunen van ISDN in 2019.

Wat is PSTN en ISDN?

PSTN staat voor Public Switched Telephone Network, de ouderwetse analoge telefoonlijn met 1 telefoonnummer. Met ISDN (Integrated Services Digital Network) heb je de beschikking over twee digitale kanalen waarmee je tegelijk kunt bellen en internetten of bellen en faxen. ISDN was eind jaren 90 erg populair door het tegelijk kunnen bellen en internetten.

We kunnen het ons nauwelijks meer voorstellen, maar in 2003 introduceerde KPN-dochter Planet Internet als eerste ISDN 100, waarmee je voor 25 euro per maand 100 uur per maand kon internetten, inclusief telefoontikken... Door de komst van breedband internet via ADSL en via de kabel is ISDN eigenlijk onnodig geworden.

In het derde kwartaal van 2016 waren er nog 287.000 aansluitingen voor ISDN1/2 volgens de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt. Voor PSTN waren er nog 865 duizend en voor ISDN15/20/30* slechts 17 duizend aansluitingen. Ter vergelijking: het aantal breedbandaansluitingen bedroeg ruim 7 miljoen (glasvezel+kabel+DSL).

ISDN met 15, 20 of 30 lijnen nog tot 2021

De ISDN15/20/30-diensten blijft KPN nog tot ten minste 1 januari 2021 ondersteunen. 

Overstappen

Volgens KPN moeten de overgebleven klanten de komende periode overstappen naar 'op breedband gebaseerde telefonie oplossingen'. Het aantal gebruikers van de traditionele telefoniediensten nam fors af, terwijl bellen via internet (VoIP) juist in populariteit toenam. De stabiliteit van dit VoIP is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, KPN noemt dit tegenwoordig een toekomstvast alternatief. Daarom moderniseert KPN de enkelvoudige PSTN dienst op basis van de landelijke IP infrastructuur, waardoor gebruikers deze functionaliteit kunnen blijven gebruiken (en niet veel van de veranderde techniek zullen merken). KPN is op 10 mei 2017 gestart met de migratie van de eerste van de 13 pilot centrales. ISDN- en meervoudige PSTN-aansluitingen kunnen niet ongemerkt aangepast worden. Daarom krijgen deze klanten een persoonlijk bericht met een mogelijk alternatief.

*Het getal geeft het aantal digitale lijnen aan.

Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Reacties (9)

Geplaatst door: Leon Stijns ()

jammer dat analoog gaat verdwijnen ik vraag me af als de stroom uitvalt en de mobiele netwerken zijn overbelast hoe we dan nog kunnen communiceren. Alles digitaliseren lijkt mij niet de oplossing......

Geplaatst door: Roel ()

Voor een aantal leden van een watersport club willen we gezamenlijk internet aanschaffen. Via ADSL willen we de 4 MB sterkte gaan gebruiken middels een mast met zenders.
Is er sprake van dat ADSL wordt opgeheven?

Geplaatst door: Tom Houtkamp ()

Hoe kom ik er achter of er op één of meerdere locaties van de onder ons bestuur ressorterende 28 scholen een nog werkzame enkelvoudige analoge lijn aanwezig is? En als dat zo zou zijn en de alarm- inbraak is daar op aangesloten, hoef ik dan niets te doen?

Geplaatst door: A Heus ()

De "ouderwetse" analoge telefoonlijn blijft gewoon bestaan! Wat stopt zijn meer dan 1 analoge lijnen onder hetzelfde nummer, de z.g. lijnen in groepsverband. Dit werd toch al een hele tijd (sinds ISDN populair werd) niet meer nieuw besteld bij KPN. Het is een voorziening voor bedrijven met de behoefte om meerdere gesprekken op hetzelfde nummer te ontvangen. Het is al een hele poos vervangen door ISDN. De analoge lijn blijft gewoon leverbaar. Sterker nog, het wordt weer belangrijker, omdat we hebben ontdekt dat bij een calamiteit, b.v. stroomuitval, deze telefoonlijn blijft werken, en internet/VoIP niet, want dat heeft altijd lichtnetvoeding nodig. De voeding van een analoge lijn komt uit de accu's in de telefooncentrale, die kunnen +/- 24 uur zonder lichtnet. De analoge lijn is dus bij uitstek geschikt op plaatsen waar geen 230v lichtnet is, en als "noodlijn" bij calamiteiten. Waarvan akte.

Geplaatst door: wilma ()

we hebben hier op het bedrijf ISDN en een internet verbinding 2mb heb meerde providers gebeld kunnen niet meer mb geven hoe kan dat

Geplaatst door: Linda ()

Wij hebben enkel een analoge lijn. Er is bij ons geen kabel of glasvezel. Hoe gaat dit dan?

Opmerking van de redactie op 11-12-2017
Beste Linda, KPN zal u in de komende periode hierover informeren.
Geplaatst door: MG Harmsen ()

Ik heb een agrarisch bedrijf met een automatisch melksysteem. Ik maak nog gebruik van de analoge lijn om de simpele reden dat deze bij stroomuitval kan bellen. (systeem is voorzien van batterij wat een bepaald aantal minuten kan bellen). bellen via internet geeft het ongemak bij stroomuitval er niet uitgebeld kan worden.
ik begrijp dus goed dat ik zal moeten investeren in een gsm module omdat de analoge altijd bereikbare lijn stopt?

Geplaatst door: Geerhard ()

Hallo, ik ben benieuwd welke actie ik moet ondernemen voor alle liften die een spraak/luisterverbinding hebben via analoge lijn. Gaat dat naadloos over in de genoemde ePots en merk ik daar verder niets van of moet ik aanpassingen in de betreffende liften gaan doen?
Ik hoor het graag van u.
Gr,
Geerhard

Opmerking van de redactie op 08-11-2017
Beste Geerhard, in de komende periode gaat u informatie hierover krijgen van KPN.
Geplaatst door: Michel ()

Analoge lijnen worden door KPN gemigreerd naar ePOTS. Analoge lijnen blijven dus actief en zijn ook nog steeds te bestellen. Blijven ook werken na september 2019.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie