Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Elke Nederlander kan eigen domeinnaam aanvragen!

Leestijd: 2 minuten

Vanaf 15 november aanstaande treedt nieuwe regelgeving in werking bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland waardoor elke Nederlander zijn eigen domeinnaam kan aanvragen. Particulieren kunnen één domeinnaam laten registreren waarbij ze zelf de naam kiezen. Wel moet elke domeinnaam uniek zijn. Zo kan bijvoorbeeld Jan van Daalen, geboren 17/3/19…, huisnummer 124, hobby postzegelverzamelaar, kiezen uit mogelijkheden als Janvandaalen.173.nl , Vandaalen.173.nl, Jan-van-daalen.124.nl, Postzegelverzamelaar.124 .nl enz.

In beginsel komt iedere mogelijkheid voor registratie in aanmerking na een check op het unieke karakter van de naam. Registratie vindt plaats door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) via zogenoemde 'deelnemers' zoals internet service of access providers. Tot nu toe konden alleen bedrijven en instellingen (overheden, scholen, ziekenhuizen e.d.) domeinnamen laten registreren.

Een van de voordelen is dat na de bedrijven nu ook particulieren het voordeel hebben van portabiliteit van hun domeinnaam. Ze kunnen nu dus van provider veranderen zonder dat hun virtuele adres moet worden aangepast.

Geen inhoudelijke controle meer op domeinnamen

De nieuwe regelgeving houdt tevens in dat de inhoudelijke controle op domeinnamen wordt afgeschaft. Er wordt alleen nog gekeken naar administratieve en technische eisen. Het staat een ieder, particulier, bedrijf of instelling, vrij elke naam te kiezen. De aanvrager dient wel te verklaren dat geen inbreuk wordt gemaakt op rechten en/of merken van derden.

Iedereen die van mening is dat een bepaalde domeinnaam in strijd is met de openbare orde of goede zeden heeft het recht om binnen één jaar na opname van de betreffende domeinnaam in het Register een met redenen omklede klacht in te dienen bij een onafhankelijk College van Klacht en Beroep. Besluiten van dit College worden door SIDN gevolgd. Met de verandering is sprake van een geheel geliberaliseerde naampolitiek bij SIDN.
Geactualiseerd: maandag 6 november 2000
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.