Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energiebesparing ICT moeilijk maar mogelijk

door Jeanet Woldring

Bijna 2 procent van het energiegebruik in 2008 is ICT-gerelateerd. Daarmee is het inmiddels vergelijkbaar met het energiegebruik van de luchtvaartsector. Dat blijkt uit de Energiemonitor ICT 2008. 

Forse stijging stroomverbruik ICT
 'Succesvolle vergroening van de ICT-sector is zeker kansrijk, maar daarvoor moet nog wel veel gebeuren de komende jaren,' stelt staatssecretaris Heemskerk.

Het stroomgebruik van de ICT sector steeg tussen 2006 en 2008 twee keer zo hard als het totale elektriciteitsgebruik. De stijging is vooral toe te schrijven aan de groei van het aantal datacenters. Inmiddels wordt een kwart van het elektriciteitsgebruik van de datacenters opgewekt met groene stroom. 

Volgens Heemkerk moeten we voorkomen dat de Co2-uitstoot door ICT zo snel toeneemt als de afgelopen jaren. Hij is daarom ook blij dat zich recent ook nieuwe bedrijven als Vodafone en Telecity hebben gecommitteerd aan de afspraken die vorig jaar met de ICT-branche  zijn gemaakt. "Alleen zo zorgen we ervoor dat het elektriciteitsgebruik tot 2020 slechts met 26 procent groeit in plaats van met 73 procent."

Enkele facts & figures uit de Energiemonitor

- Het elektriciteitsgebruik door ICT in 2008 vond plaats voor 67 procent in huishoudens, 13 procent in de kantooromgeving en 20 procent in de infrastructuur (datacenters en telefonie)

- Het internetgebruik is in de afgelopen jaren met 8% per jaar gestegen tot bijna 7 uur per week

- Tussen 2006 en 2008 zijn de datacenters in Nederland gegroeid met 40.000 m2

- De piekbelasting van het Amsterdamse internet knooppunt (Amsterdam Internet Exchange) is tussen 2006 en 2008 toegenomen van 220 GB per seconde naar 600 GB per seconde

- Amsterdam eist van nieuwe datacenters dat het gemiddelde elektriciteitsgebruik 25 procent lager ligt dan bij de bestaande datacenters

- Door nieuwe eisen van de EU is het energiegebruik van ICT apparatuur in de standby stand ±75% lager. In 2020 scheelt dit 1 TWh per jaar


Overstappen op duurzame energie? Via Gaslicht.com of Energiewereld.nl

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie