Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

EU verbiedt Appingedam subsidie glasvezel

Leestijd: 2 minuten

Appingedam mag geen subsidie geven voor de aanleg van een glasvezel breedbandnetwerk. Europees Commissaris Neelie Kroes heeft dat woensdag verboden.

De staatssteun voor het geplande netwerk in Appingedam is niet gerechtvaardigd, omdat er al meerdere  breedbandnetwerken zijn in het stadje, zo staat in de verklaring.  De bestaande aanbieders, KPN en Essent Kabelcom, zouden oneerlijke concurrentie ondervinden door de subsidie.

Het is de eerste keer dat Brussel staatssubsidie voor breedbandinternet verbiedt. Alle voorgaande projecten betroffen echter plattelandsgebieden waar nog geen breedband was aangelegd.

De Nederlandse overheid had de geplande subsidie voorjaar 2005 aan Brussel gemeld, precies volgens de regels. De Europese Commissie besloot in de zaak te duiken, omdat diverse steden in de EU soortgelijke ideeën hadden als Appingedam.

Of gemeenten als Almere, Amsterdam, Den Haag en Eindhoven nu ook moeten vrezen voor een verbod, is de vraag. Amsterdam maakt zich nog geen zorgen, daar wordt al gegraven om glasvezel naar 40.000 woningen te leggen. Volgens het NRC doet Amsterdam het echter heel anders dan Appingedam. 

In onze hoofdstad steekt de gemeente alleen geld in de aanleg van het netwerk, terwijl in Appingedam de gemeente ook betrokken zou zijn bij het beheer van het netwerk en het aanbieden van diensten zoals een tv-abonnement.

Een ander verschil is dat Amsterdam niet als enige geld in het netwerk steekt; vijf woningbouwcorporaties en twee investeerders doen dat ook. Zo denkt de stad te voldoen aan de voorwaarde van de Europese Commissie dat overheden in dit soort projecten mogen investeren, mits ze dat tegen dezelfde voorwaarden doen als gewone investeerders. Veel gemeenten schijnen een soortgelijke aanpak hebben gekozen. 

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie