Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Europese Commissie wil veiliger informatiemaatschappij

Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie wil dat op het hacken van informatienetwerken een straf van minstens een jaar komt te staan. Bij hacken in georganiseerd crimineel verband moet de maximumstraf minstens vier jaar zijn. Dit schrijft journalist Jelle van Buuren op Security.nl.
De EC heeft een advies uitgebracht dat eind november als ontwerpkaderbesluit gepresenteerd zal worden op een bijeenkomst van het Europese Forum Cybercriminaliteit. Dit Forum bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en politie en justitie.
Met dit besluit wil de EC de straffen op hacking in de lidstaten overeen laten stemmen.

De definitie van de EC van hacking is erg ruim: het inbreken in informatienetwerken, het verstoren of platleggen van informatienetwerken, het verspreiden van virussen, illegaal afluisteren van informatienetwerken of het aannemen van iemand anders identiteit op Internet("spoofing").

Volgens privacygroepen is de voorgestelde definitie echter te ruim. De Commissie wil dat het hacken van een beveiligd systeem strafbaar wordt, ongeacht of het ook de bedoeling was in te breken. Volgens privacygroeperingen is de beveiliging van informatienetwerken vaak zo slecht, dat een Internetgebruiker makkelijk op een beveiligde plek kan komen, zonder er zich van bewust te zijn dat het dan eigenlijk om een inbraak gaat.

Tijdens het Forum zal ook gesproken worden over de verplichte opslag van verkeersgegevens. Begin december moet de Europese Telecommunicatieraad een beslissing nemen over de verplichte bewaartermijnen van verkeersgegevens. Een afgelopen juli bereikt compromis, waarbij de mogelijkheden om verkeersgegevens op te slaan nog redelijk ingeperkt werd, staat sinds de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten weer op losse schroeven.
Geactualiseerd: dinsdag 20 november 2001
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.