Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Firewalls niet allemaal waterdicht

Leestijd: 2 minuten

Antivirussoftware biedt adequate bescherming tegen virussen op de pc. Firewalls zijn echter niet allemaal waterdicht. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond naar twintig antivirus- en firewallpakketten. De belangenorganisatie vindt dat fabrikanten van deze software een veiligheidsgarantie moeten bieden.

De bond is geschrokken van de uitkomsten die zijn gepubliceerd in de nieuwste Digitale Consument. Mensen moeten tegenwoordig een goed beveiligde computer hebben, anders vragen ze om problemen. Zelfs als ze voorzorgsmaatregelen hebben genomen zijn consumenten nog steeds niet verzekerd van een veilig internet.

De Consumentenbond wil dat consumenten kunnen vertrouwen op veiligheidssoftware en geen kat in de zak kopen. De bond vraagt zich af welke aanbieder, softwarefabrikant of internetprovider, dit probleem serieus oppakt. De bond doet een oproep een veiligheidsgarantie te bieden zodat consumenten met een gerust hart hun pc kunnen gebruiken. Mochten de beveiligingsmaatregelen niet afdoende zijn, dan moeten consumenten restitutie van het bedrag van het softwarepakket krijgen. Ook siert het de bedrijven als ze reparatiekosten van de computer vergoeden.

Vorig jaar testte de Consumentenbond ook antivirusprogramma’s en firewalls. Toen waren de resultaten andersom; de virusscanners lieten een steekje vallen en de firewalls boden voldoende bescherming. Dit jaar heeft de bond 808 virussen losgelaten op een pc. De merken Data Becker en Kaspersky Antivirus presteerden goed. Ook Denda, F-Secure, Steganos en McAfee behaalden een goed resultaat.

Met de firewalls is het slechter gesteld volgens de bond. De geteste firewalls houden niet stand als de computer wordt aangevallen door bepaalde hackers en virussen. Ook de zogeheten Trojaanse paarden die bijvoorbeeld belangrijke gegevens uit een pc naar buiten smokkelen naar internetcriminelen kunnen zo binnenkomen. De Consumentenbond vindt dit frappant. Consumenten zijn daardoor niet verzekerd van een voldoende beveiligde computer terwijl ze daar wel voor betalen.

Geactualiseerd: zondag 6 maart 2005
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie