Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Forse toename internetgebruik ouderen

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

In de leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar is het internetgebruik sinds 2005 meer dan verdubbeld. Bijna nergens in de EU is het gebruik zo hoog als in Nederland binnen deze groep. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer dan de helft van 65- tot 75-jarigen dagelijks op internet

Op dit moment maakt 8 op de 10 van de 65- tot 75-jarigen gebruik van internet. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2005. Meer dan de helft van die groep gebruikt zelfs dagelijks internet. Dat is een forse toename over de afgelopen jaren.

Nederland in Europese top internetgebruik ouderen

In 2012 gaf 74 procent van de 65- tot 75-jarige Nederlanders aan al eens internet te hebben gebruikt. Dat aandeel is bijna twee zo hoog als gemiddeld in de EU. Nederland neemt daarmee samen met Luxemburg, Zweden en Denemarken een koppositie in met het internetgebruik door ouderen. In andere West-Europese landen zoals Duitsland, België en Frankrijk hebben veel minder ouderen ervaring met internet.

Steeds meer bellen, winkelen en bankieren via het internet

Ouderen maken steeds meer gebruik van de diverse mogelijkheden van het internet.  Was het aandeel 65- tot 75-jarigen dat telefoneert via internet (bijvoorbeeld via Skype) in 2005 nog te verwaarlozen, in 2013 was dit 15 procent. Het aandeel dat online winkelt steeg in dezelfde periode van 7 naar 32 procent, en het aandeel dat bankiert via internet van 16 naar 57 procent. Bijna drie op de tien 65- tot 75-jarigen maakten in 2013 gebruik van sociale media.

Twee op de tien 75-plussers dagelijks op internet

Sinds 2012 ondervraagt het CBS ook de oudste leeftijdsgroep van 75 jaar en ouder. Het internetgebruik ligt in deze groep aanzienlijk lager dan onder 65- tot 75-jarigen. In 2013 gaf 39 procent van de 75-plussers aan het internet wel eens te hebben gebruikt, en 20 procent doet dit dagelijks. Dit is wel hoger dan in 2012, toen dit 34 en 16 procent was.

Meegegroeid met het internet

Dat ouderen steeds meer internetten is in de eerste plaats het gevolg van een demografische ontwikkeling. Ouderen van nu zijn eigenlijk mee gegroeid met het internet. Een woordvoerder van het CBS legt uit:  "De mensen die toen 50 waren en early adapters waren, zijn internet blijven gebruiken. Die zijn inmiddels de 65 gepasseerd. Belangrijk is ook dat de apparatuur en software steeds gebruiksvriendelijker is geworden. Het is veel intuïtiever en daarmee ook makkelijker voor ouderen."

Geactualiseerd: maandag 27 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.