Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gebruik tv via glasvezel stijgt nauwelijks

door Jeanet Woldring

Het aantal Nederlandse huishoudens dat via glasvezel naar digitale tv kijkt, is in het eerste halfjaar van 2014 nauwelijks gegroeid. Dat blijkt uit het Media Standaard Survey (MSS) onderzoek van Stichting Kijkonderzoek.

Volgens de onderzoekers zou er slechts sprake zijn van een lichte stijging van het aantal via glasvezel tv-kijkende huishoudens in Nederland. Het marktaandeel blijft hierdoor met zeven procent stabiel. Rond de 23 procent van de Nederlandse huishoudens gebruikt een DSL-verbinding voor het bekijken van digitale tv. De kabel blijft met 56 procent veruit het grootste marktaandeel hebben. DVB-T – in de volksmond Digitenne – volgt met acht procent. Satelliet heeft slechts nog een marktaandeel van zes procent.

Uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat het aantal breedbandabonnementen via glasvezel in het eerste kwartaal met 26 duizend is gegroeid. Het aantal breedbandabonnementen via de kabel nam met 52 duizend toe, terwijl het aantal abonnementen via DSL met ongeveer 37 duizend daalde. 

Nu KPN met de nieuwe breedbandpakketten per 1 juli geen onderscheid meer maakt tussen een glasvezel- of een koperverbinding, zal het aantal glaskijkers wel omhoog gaan. Op dit moment is DSL voor 3-in-1 nog een stuk goedkoper dan glas, dus automatisch populairder. Alleen XS4ALL heeft de prijs gelijk getrokken. Dat wil zeggen dat XS4ALL abonnementen via glasvezel vanaf 3 juli dezelfde tarieven hebben als via het DSL-netwerk. Wanneer op een adres glasvezel beschikbaar is, wordt standaard de glasvezel-variant geleverd, waarbij de upload- en downloadsnelheid gelijk is. Bij KPN moet je voor meer snelheid (via glasvezel) bijbetalen.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie