Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Gebruik tv via glasvezel stijgt nauwelijks

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Het aantal Nederlandse huishoudens dat via glasvezel naar digitale tv kijkt, is in het eerste halfjaar van 2014 nauwelijks gegroeid. Dat blijkt uit het Media Standaard Survey (MSS) onderzoek van Stichting Kijkonderzoek.

Volgens de onderzoekers zou er slechts sprake zijn van een lichte stijging van het aantal via glasvezel tv-kijkende huishoudens in Nederland. Het marktaandeel blijft hierdoor met zeven procent stabiel. Rond de 23 procent van de Nederlandse huishoudens gebruikt een DSL-verbinding voor het bekijken van digitale tv. De kabel blijft met 56 procent veruit het grootste marktaandeel hebben. DVB-T – in de volksmond Digitenne – volgt met acht procent. Satelliet heeft slechts nog een marktaandeel van zes procent.

Uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat het aantal breedbandabonnementen via glasvezel in het eerste kwartaal met 26 duizend is gegroeid. Het aantal breedbandabonnementen via de kabel nam met 52 duizend toe, terwijl het aantal abonnementen via DSL met ongeveer 37 duizend daalde. 

Nu KPN met de nieuwe breedbandpakketten per 1 juli geen onderscheid meer maakt tussen een glasvezel- of een koperverbinding, zal het aantal glaskijkers wel omhoog gaan. Op dit moment is DSL voor 3-in-1 nog een stuk goedkoper dan glas, dus automatisch populairder. Alleen XS4ALL heeft de prijs gelijk getrokken. Dat wil zeggen dat XS4ALL abonnementen via glasvezel vanaf 3 juli dezelfde tarieven hebben als via het DSL-netwerk. Wanneer op een adres glasvezel beschikbaar is, wordt standaard de glasvezel-variant geleverd, waarbij de upload- en downloadsnelheid gelijk is. Bij KPN moet je voor meer snelheid (via glasvezel) bijbetalen.

Geactualiseerd: maandag 27 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.