Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Geen onderzoek prijsverhoging Mxstream

Leestijd: 2 minuten

Er wordt geen onderzoek ingesteld door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) naar de prijsverhoging van het KPN adsl-pakket Mxstream.
Door de vereniging van computergebruikers HCC was bij de NMa een klacht ingediend over de prijsverhoging die morgen ingaat.
Volgens de NMa moet er sprake zijn van een economische machtspositie voordat er een onderzoek gestart wordt. Aangezien KPN Mxstream landelijk aanbiedt en dus concurreert met andere breedbanddiensten zoals kabelinternet vindt NMa dat er geen sprake is van een machtspositie. Bovendien zijn er meer providers die zelf adsl-internet aanbieden.
De prijsverhoging zou ook geoorloofd zijn omdat deze volgens de wetten van de markt tot stand is gekomen. KPN begon ADSL aan te bieden met een te laag tarief, vindt de NMa. Daarmee probeerde het klanten te winnen. Toen ze die had, ging de prijs omhoog. Volgens de Nma is dat niet netjes, maar wel toegestaan. Klanten hebben volgens de Nma de keus om over te stappen naar een andere aanbieder.

Inmiddels onderhandelt de computerclub HCC met haar provider HCCnet(een KPN-dochter) met concurrerende breedbandaanbieders. Het gaat hierbij om zowel kabel als (A)DSL. Hierbij kan gedacht worden aan partijen als BBned en BaByXL voor (A)DSL en Chello en @Home voor kabel.

Wat doet telecomwaakhond OPTA in deze?
Aangezien OPTA uitsluitend bevoegd is toezicht te houden op naleving van post- en telecommunicatieregelgeving is OPTA dus niet bevoegd klachten over verhogingen van abonnementstarieven voor MxStream in behandeling te nemen. Dit betekent dat klachten over verhogingen van de abonnementstarieven niet door OPTA behandeld kunnen worden.
OPTA zorgt ervoor dat concurrentie op ADSL diensten zich kan ontwikkelen waardoor de tarieven uiteindelijk omlaag gaan.
Wat gaat OPTA doen aan de mogelijk te lage tariefstelling voor MxStream?
Uit het verdere onderzoek moet blijken of de nieuwe MxStream tarieven (nog steeds) te laag zijn. Zo ja, dan moeten of de groothandelstarieven verder omlaag of het MxStream tarief nog verder omhoog, aldus OPTA.

Bronnen: webwereld.nl, nu.nl, planetmultimedia.nl, OPTA.
Geactualiseerd: donderdag 31 januari 2002
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.