Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Geschillenregeling voor .nl domeinnamen

Leestijd: 2 minuten

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) introduceert  vandaag een geschillenregeling voor .nl-domeinnamen. Hiermee moet worden voorkomen dat mensen puur uit financieel gewin een domeinnaam claimen. Voor domeinnamen die eindigen op .com, .net of .org bijvoorbeeld bestond een dergelijke geschillenregeling al.

Tot nu toe konden mensen met een conflict over een domeinnaam terecht bij een arbitragecommissie of bij de rechter. Die laatste optie blijft bestaan, maar is duur en tijdrovend. Het komt geregeld voor dat mensen een naam registreren omdat zij vermoeden dat een bedrijf of organisatie daar belangstelling voor heeft. Vervolgens proberen ze die naam voor  hoge bedragen te verkopen. De nieuwe geschillenregeling moet daar een eind aan maken. 

SIDN registreert domeinnamen op .nl waar er inmiddels ruim 2,7 miljoen van zijn (2.781.306 om precies te zijn). Een ieder die dat wil, kan een domeinnaam die eindigt op .nl laten registreren bij de SIDN. Er wordt daarbij niet vooraf gecontroleerd of de registrant (domeinnaamhouder) inbreuk maakt op de rechten van iemand anders. Wordt dat toch gedaan, dan kan deze persoon, als de partijen er onderling niet uitkomen, kiezen of hij naar de rechter stapt of via de geschillenregeling de registrant dwingt de domeinnaam op te geven of over te dragen.

Met de introductie van de nieuwe geschillenregeling volgt de SIDN een advies op dat de lokale internetgemeenschap heeft gegeven tijdens het Domeinnaamdebat 2006. 

De Stichting verwacht dat het steeds vaker zal voorkomen dat er meer gegadigden voor een .nl-naam zijn, omdat de namen op raken. Vanaf vandaag is het ook mogelijk .nl domeinnamen aan te vragen die alleen uit cijfers bestaan.
 

Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.