Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Gezamenlijk alternatief voor internetbetalingen

Leestijd: 2 minuten

De drie grootste Nederlandse  banken  gaan medio 2005 een gezamenlijke manier van betalen op internet introduceren. ABN Amro, ING en Rabobank bieden dan een alternatief voor acceptgiro's en creditcards waarmee de meeste betalingen op internet worden verricht. De andere banken zijn gevraagd zich bij hun standaard aan te sluiten. Fortis heeft al laten weten het initiatief te ondersteunen, zo meldt FD.nl.

De introductie van een standaard voor betalen via internet is vrij uniek in Europa. Alleen in België bestaat een vergelijkbaar samenwerkingsverband tussen banken. Volgens de banken is het de bedoeling om op termijn een internationale standaard te ontwikkelen. Gesprekken daarover met buitenlandse banken vinden nog niet plaats. De Europese Commissie heeft eerder aangegeven dat er een uniform betalingssysteem voor aankopen via internet moet komen.

Het systeem  werkt op een vergelijkbare manier als internetbankieren. Klanten versturen bij aankoop van een product op internet een code die door de bank wordt herkend. Het bedrag wordt vervolgens van de bankrekening afgeschreven en overgemaakt naar de internetwinkelier. Anders dan bij creditcardbetalingen worden geen fraudegevoelige gegevens verstuurd.

Door samen te werken, doen de banken afstand van eerdere afzonderlijke initiatieven. ABN Amro introduceerde halverwege de jaren negentig e-Wallet, ING kwam met Way to pay en Rabobank ontwikkelde Rabo-direct. Ook andere banken introduceerden eigen systemen waardoor een wildgroei aan betalingsmogelijkheden is ontstaan. Consumenten en webwinkels zien door de bomen het bos niet meer.

Thuiswinkel.org, de branchevereniging voor internetwinkeliers, roept al jaren om samenwerking en  juicht het initiatief dan ook toe. Volgens de brancheorganisatie, waar tweehonderd winkels bij aangesloten zijn, vindt 40% van de betalingen op internet plaats via acceptgiro, 25% via creditcards en de rest is verdeeld over 23 andere betaalmogelijkheden, waaronder telefonisch bankieren. Betalingen via bestaande internetsystemen van banken komen niet verder dan enkele procenten. Thuiswinkel.org verwacht dit jaar in Nederland een totaal van  1,5 miljard euro aan internetbetalingen.

De drie banken verwachten veel van hun initiatief,  omdat het veel veiliger is dan betalingen via creditcards.
Deskundigen bevestigen dit, al wordt de veiligheid  pas echt gegarandeerd met een vingerafdruk of een irisscan.

Hoeveel internetwinkeliers voor het gebruik moeten gaan betalen, hebben de banken nog niet aangegeven.  Wel moet het goedkoper worden dan creditcardbetalingen. Het is te hopen dat er niet teveel transactiekosten gevraagd zullen worden voor een gebruiksvriendelijk en veilig systeem.

Geactualiseerd: maandag 27 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie