Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Google datacenter in Eemshaven geopend

door Marit Veldkamp Leestijd: 2 minuten

Google-datacenter-Eemshaven6-12-2016.jpgHet eerste compleet ‘groene’ datacenter van Google is een feit. Twee jaar lang is er gebouwd door bijna 9000 mensen. Gisteren was het zover: het datacenter in de Eemshaven werd feestelijk geopend door Minister Kamp, Ben Woldring, de vicepresident van Google's datacenters Joe Kava en een tweetal scholieren.  

Functie datacenter 

Google heeft inmiddels 15 datacenters wereldwijd. Het datacenter in Noord-Groningen is het vierde in Europa en heeft 600 miljoen euro gekost. Het is een opslagplek voor verschillende clouddiensten van Google, waaronder Gmail, Google+, Maps en YouTube: duizenden mails per seconde, tienduizenden verzoeken per seconde op Google Search en 400 uur video per minuut. Als je bijvoorbeeld een zoekopdracht doet in Google, doe je een aanvraag dat door het datacenter, zoals in de Eemshaven, wordt verwerkt. Het is echter niet speciaal bedoeld voor Nederlandse gebruikers. 

Volledig op duurzame energie

Het nieuwste datacenter is ook meteen het eerste dat meteen vanaf het begin gebruik maakt van 100% groene stroom. De energie die hiervoor nodig is, komt van een nabijgelegen windpark in Delfzijl. Voor de duurzame energie is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Eneco. Inmiddels is Google wereldwijd de grootste zakelijke afnemer wat betreft groene stroom. Samen met andere centers koopt het wereldwijd 2,6 gigawatt hernieuwbare energie in. Volgend jaar wil het bedrijf al haar activiteiten op groene stroom laten draaien.

Keuze voor Eemshaven

De keuze voor de Eemshaven betekent ook een boost voor de werkgelegenheid in het Noorden. De vestiging van Google levert zo'n tweehonderd directe banen op voor diverse functies. Met Google’s keuze voor Groningen en de vestiging van IBM neemt Noord-Nederland een sterke positie in als het gaat om online en ICT, aldus minister Kamp.

Ook Ben Woldring ziet Google als toegevoegde waarde voor het gebied. Hij sprak van G-kwadraat, ofwel Google maal Groningen, een vermeerderingsfactor om rekening mee te houden.

Geactualiseerd: woensdag 7 december 2016

Marit Veldkamp
Marit Veldkamp Accountmanager

Marit is sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager is zij verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor is ze goed op de hoogte wat er speelt in de telecommarkt. Daarnaast houdt Marit zich samen met haar collega's bezig met de content op de telecomwebsites zoals bellen.com en internetten.nl om jou van de meest actuele informatie te voorzien.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.