Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Helderheid over ADSL hoognodig

Leestijd: 4 minuten

Halverwege dit jaar is de concurrentiestrijd in alle hevigheid losgebarsten op de ADSL-markt. Dagelijks proberen aanbieders met reclamecampagnes via allerlei media internetters over te halen om niet langer voor telefoontikken te betalen en sneller te surfen. Dat velen overstag gaan, is te merken aan de tarijke aanmeldingen die via onze aanmeldservice binnenkomen! Vooral toen de goedkopere ADSL-varianten hun intrede deden, begon het storm te lopen. Gelukkig kunnen steeds meer mensen voor deze vorm van breedbandinternet kiezen, nu de beschikbaarheid fors uitgebreid wordt.

De onduidelijkheid bij de consumenten is echter nog heel groot. Ondanks het feit, dat we op verschillende manieren helderheid in de breedbandmaterie proberen te scheppen.
Allereerst kan men via de postcodechecker controleren of ADSL op zijn/haar adres mogelijk is. Vervolgens ziet men welke netwerkaanbieders ADSL beschikbaar stellen: KPN ADSL, Versatel, BBned, Babyxl.
Hier begint de eerste onwetendheid: velen denken dat alle ADSL vormen van KPN ADSL zijn! Hoewel sommigen zullen reageren dat het hun niet uitmaakt welke leverancier de breedbanddienst als zogenaamd halffabrikaat levert, maakt het wel degelijk verschil in mogelijkheden!
Wanneer men in het overzicht op de naam van het pakket van de desbetreffende provider klikt, kan men zien wie de netwerkleverancier is.
Wilt u weten wie de goedkoopste maandabonnementen biedt, dan sorteert u op Prijs per maand. Ook kunt u desgewenst op Entreekosten sorteren. Maar....hier is enige toelichting op zijn plaats, ondanks het feit dat we in de FAQ toegelicht hebben wat Internetten.nl onder deze kosten verstaat. Over dit begrip bestaat bij de providers namelijk totaal geen eenduidigheid. De ene provider beschouwt het als administratiekosten, de ander als aansluitkosten en er zijn er ook die onder deze kosten de aanschaf van een splitter verstaan. Tenslotte zijn er ook providers die deze kosten eerst door KPN laten factureren en vervolgens zelf crediteren of een modem gratis verstrekken. Kortom, onduidelijkheid alom! Wij hebben geprobeerd enige helderheid te verschaffen, door zoveel mogelijk afwijkende vormen in de opmerkingen te plaatsen, waardoor een zo'n eerlijk mogelijke vergelijking kan worden gemaakt.
Vervolgens kan men voor een reeële vergelijking sorteren op down-/upstreamsnelheid. Men ziet dan dat er tussen de acht Lite pakketten toch tamelijk grote prijsverschillen bestaan! Zeker als men de (tijdelijke) acties in ogenschouw neemt. Wanadoo ADSL Lite steekt er met kop en schouders bovenuit. Met Zon breedband Family (Versatel) kunt u overigens voor € 34,- twee keer zo snel internetten dan met de Lite pakketten, waarmee in dit opzicht Zon er positief uitspringt.
Wanneer u van plan bent héél veel te downloaden, dan is het natuurlijk van belang dat er geen beperkingen zijn op dit gebied. Door in het detailscherm te kijken, ziet u dat er nog weinig providers overgebleven zijn die geen maximum limiet aan dataverkeer ingesteld hebben. O.a. Zon hanteert nog een Fair Use Policy, maar de meeste anderen hebben een limiet van 1 GB (XS4all 2 GB).
Tenslotte is er ook nog veel onduidelijkheid over het wel of niet delen van de bandbreedte, de zogenaamde overboeking. Er zijn maar weinig providers die dit duidelijk aangeven. Wij hebben dit, indien bekend, bij de opmerkingen geplaatst. Meestal is er bij de goedkopere consumentenproducten een overboeking van 1:25 of 1:35. In onze FAQ wordt uit de doeken gedaan wat eronder verstaan wordt, maar misschien is het een overweging waard er eens een artikeltje aan te wijden.

Wie nieuwsgierig is naar de prijs/kwaliteitverhouding tussen de goedkopere ADSL-varianten verwijzen we graag naar het novembernummer van PC Magazine, waarin de eerste snelheidstesten (www.speedtest.nl) van de nieuwe internet-abonnementen gepubliceerd worden. De meetgegevens staan ook al op ZDnet. Overigens zijn niet alle Lite-pakketten in de vergelijking meegenomen.
De conclusie van PCM en ZDnet: "De prijs-kwaliteitverhouding van de afgeslankte KPN-abonnementen is minder goed dan de duurdere adsl-variant, die in januari ook nog eens gratis vijftig procent in snelheid omhoog gaat. Wanadoo heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding van deze vier Adsl Lite-aanbieders, omdat deze provider de abonnementskosten in het eerste contractjaar heeft verlaagd naar 29 euro* per maand." (*moet zijn € 27,95)

Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.