Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Herken online trucs van cybercriminelen tijdens coronacrisis

door Margot Meendering

corona-en-fraude.PNGHet coronavirus beheerst het nieuws. Er verschijnt zo veel online dat het soms moeilijk is om echt van nep te onderscheiden. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting heeft al tien malafide webshops offline gehaald. Zij boden tegen betaling mondkapjes, zelftesten en andere artikelen tegen het coronavirus aan, maar leverden die niet. Criminelen proberen hun slaatje te slaan uit het coronavirus. Een gewaarschuwd mens telt voor twee; trap niet in onderstaande vormen van online coronaoplichting!

Corona-apps 

Er duiken opeens verschillende corona-apps op in de appstores. Een van deze apps is “CoronaVirustracker” voor Android. Deze app zegt dat het mogelijk is om te zien wie er in jouw straat besmet zijn met het virus. Natuurlijk kan deze app dit niet laten zien. In plaats daarvan wordt je telefoon besmet met ransomware. Pas als je losgeld hebt betaald kun je weer bij je bestanden en andere apps. Als je wilt weten hoeveel besmettingen er zijn in jouw provincie kun je terecht op de website van het RIVM voor betrouwbare informatie. 

eerst-checken-dan-klikken-veilig-internetten.PNG

Antibacteriële bankpas

Ook nu sturen oplichters mails waarbij het lijkt alsof ze namens je bank mailen. Er wordt gemeld dat je je pinpas snel moet inleveren voor een antibacterieel exemplaar om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Trap ook hier niet in! Je bank stuurt nooit dergelijke brieven en daarbij is een antibacteriële bankpas natuurlijk onzin. Hoe herken je een nepmail? Op Fraudehelpdesk vind je een overzicht van actuele valse e-mails.

Webshops en woekerprijzen

Oplichters doen erg hun best om je (betaal) gegevens of geld in handen te krijgen. Zo worden er websites gelanceerd waarop mondkapjes en desinfecterende handgel worden aangeboden. Producten die nooit geleverd worden of, in het geval van mondkapjes, weinig effectief zijn tegen het virus. Hieronder een aantal actuele waarschuwingen van de Fraudehelpdesk. Wil je op de hoogte blijven? Met behulp van een RSS-reader blijf je op de hoogte van de meest recente waarschuwingen van de Fraudehelpdesk.

waarschuwingen-fraudehelpdesk.PNG

Doorstuurberichten

Dit laatste voorbeeld is niet perse oplichting. Wel is het belangrijk om ervan bewust te zijn dat er veel nepnieuws wordt verspreid in chatapps zoals WhatsApp. Het gaat vaak om berichten over huis, tuin en keukenmiddeltjes om besmetting met het virus te voorkomen. Stuur dit soort berichten vooral niet door! 

Margot Meendering

Online content marketeer
Margot Meendering
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie