Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Herken online trucs van cybercriminelen tijdens coronacrisis

door Margot Meendering Leestijd: 2 minuten

corona-en-fraude.PNGHet coronavirus beheerst het nieuws. Er verschijnt zo veel online dat het soms moeilijk is om echt van nep te onderscheiden. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting heeft al tien malafide webshops offline gehaald. Zij boden tegen betaling mondkapjes, zelftesten en andere artikelen tegen het coronavirus aan, maar leverden die niet. Criminelen proberen hun slaatje te slaan uit het coronavirus. Een gewaarschuwd mens telt voor twee; trap niet in onderstaande vormen van online coronaoplichting!

Corona-apps 

Er duiken opeens verschillende corona-apps op in de appstores. Een van deze apps is “CoronaVirustracker” voor Android. Deze app zegt dat het mogelijk is om te zien wie er in jouw straat besmet zijn met het virus. Natuurlijk kan deze app dit niet laten zien. In plaats daarvan wordt je telefoon besmet met ransomware. Pas als je losgeld hebt betaald kun je weer bij je bestanden en andere apps. Als je wilt weten hoeveel besmettingen er zijn in jouw provincie kun je terecht op de website van het RIVM voor betrouwbare informatie. 

eerst-checken-dan-klikken-veilig-internetten.PNG

Antibacteriële bankpas

Ook nu sturen oplichters mails waarbij het lijkt alsof ze namens je bank mailen. Er wordt gemeld dat je je pinpas snel moet inleveren voor een antibacterieel exemplaar om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Trap ook hier niet in! Je bank stuurt nooit dergelijke brieven en daarbij is een antibacteriële bankpas natuurlijk onzin. Hoe herken je een nepmail? Op Fraudehelpdesk vind je een overzicht van actuele valse e-mails.

Webshops en woekerprijzen

Oplichters doen erg hun best om je (betaal) gegevens of geld in handen te krijgen. Zo worden er websites gelanceerd waarop mondkapjes en desinfecterende handgel worden aangeboden. Producten die nooit geleverd worden of, in het geval van mondkapjes, weinig effectief zijn tegen het virus. Hieronder een aantal actuele waarschuwingen van de Fraudehelpdesk. Wil je op de hoogte blijven? Met behulp van een RSS-reader blijf je op de hoogte van de meest recente waarschuwingen van de Fraudehelpdesk.

waarschuwingen-fraudehelpdesk.PNG

Doorstuurberichten

Dit laatste voorbeeld is niet perse oplichting. Wel is het belangrijk om ervan bewust te zijn dat er veel nepnieuws wordt verspreid in chatapps zoals WhatsApp. Het gaat vaak om berichten over huis, tuin en keukenmiddeltjes om besmetting met het virus te voorkomen. Stuur dit soort berichten vooral niet door! 

Geactualiseerd: woensdag 29 april 2020

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.