Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Hoe herken je een onveilig wifi-netwerk?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De vakanties staan weer voor de deur en misschien maak jij dan wel eens gebruik van een wifi-netwerk. Bijvoorbeeld in een winkel, restaurant, hotel, trein, bus of vliegveld. Maar hoe weet je nu of een wifi-netwerk veilig is? En wat kun je beter gebruiken om veilig te internetten?

Openbaar wifi-netwerk veilig?

Of een wifi-netwerk veilig is, kun je niet zomaar zien. Je weet niet hoe de aanbieder van het openbaar wifi-netwerk alles heeft ingesteld. En je hebt technische kennis over wifi-netwerken nodig om de veiligheid te kunnen inschatten. Bovendien is een openbaar wifi-netwerk vaak niet beveiligd door een expert in cybersecurity. 

Databundel of VPN

Ga er daarom maar vanuit dat een openbaar wifi-netwerk nooit veilig is, of je nu een gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt of niet. Je kunt beter gebruikmaken van je databundel (4G of 5G). Je hoeft in EU-landen gelukkig allang niet meer bang te zijn voor torenhoge roamingkosten. Want sinds 2017 kun je je bundel in de Europese Unie gebruiken zonder extra kosten. Op Bellen.com vind je in welke landen jouw provider je laat roamen tegen het thuistarief.

Een andere manier van veilig internetten is te zorgen voor een VPN (Virtual Private Network), waarmee je een beveiligde verbinding maakt tussen jouw apparaat (computer, tablet en smartphone) en het openbare wifi-netwerk. Zo ben je afgeschermd online en kan een cybercrimineel niet zomaar bij de informatie die je ontvangt of verstuurt. Ook kun je dan Facebook en X gebruiken in landen waar deze diensten zijn geblokkeerd.

Geen persoonlijke gegevens via openbare wifi

Wil je toch gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk? Gebruik het dan bijvoorbeeld niet om om te internetbankieren of andere online activiteiten doet waar persoonsgegevens of inloggegevens aan te pas komen.

Geactualiseerd: woensdag 22 mei 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.