Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten maandag vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Illegaal downloaden wordt minder

Leestijd: 2 minuten

Miljoenen in Nederland kunnen die verleiding niet weerstaan om illegaal te downloaden. Toch zal de mentaliteit meer naar de legaliteit verschuiven zoals in België en Duitsland, waar vaker tegen betaling liedjes worden gedownload. Dat zei Buma/Stemra-voorzitter Boerstoel tijdens zijn afscheid. 

De digitalisering en de komst van internet hebben voor het auteursrecht grote gevolgen gehad. Boerstoel herinnert zich hoe IT-goeroe Negroponte twaalf jaar geleden bij een internationaal congres over auteursrechten in Washington een huis tekende waarop allerlei pijlen gericht waren: televisie, film, cd, radio etc. Daarnaast tekende hij het toekomstige huis met één dikke pijl met nullen en enen.

Iedereen dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen, maar de digitale pijl heeft inmiddels de muziekindustrie in het hart getroffen. De nieuwe bedreiging komt van internet: het illegaal downloaden.

Toch staan de auteurs en componisten niet geheel in de kou. Er zijn ook nieuwe, positieve ontwikkelingen, schrijft de Volkskrant: 'Zo zorgt het finger-printing systeem, waarbij een computer aan de hand van eerder ingevoerde fragmentjes een liedje herkent, ervoor dat grootgebruikers, zoals de omroep en grote dance evenementen keurig hun rechten afdragen. ‘Maar daarmee haal je niet alles binnen. Je kunt natuurlijk in elk café iemand neerzetten die alles bijhoudt wat er gedraaid wordt, maar dat kan niet tegen aanvaardbare kosten,’ zei Jan Boerstoel tijdens zijn afscheid als voorzitter Buma/Stemra.' 

In Duitsland is de politie deze week nog in actie gekomen tegen muziekpiraterij, zo staat op Nu.nl te lezen. Met behulp van speciale software werd gespeurd naar personen die vaak duizenden illegale bestanden uitwisselden via de 'ruilbeurs' eDonkey. Met hulp van een internetprovider konden uiteindelijk de namen worden achterhaald van 3500 gebruikers. De grootste overtreders wacht mogelijk een celstraf.

Geactualiseerd: donderdag 30 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie