Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Internationaal verzet tegen hackplannen Opstelten

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Er is groot internationaal verzet tegen het voornemen van minister Opstelten om de politie meer hackbevoegdheden te geven. De minister wil de Nederlandse politie de mogelijkheid geven computers in het buitenland te hacken, maar een internationale coalitie van burgerrechtenorganisaties en veiligheidsexperts is bezorgd over het effect van deze plannen. De burgerrechtenbeweging Bits of Freedom heeft namens deze coalitie op drie december een brief aan de minister overhandigd, met het verzoek zijn plannen in te trekken.

Mensenrechten
De internationale coalitie zegt dat deze hackplannen de mensenrechten en veiligheid van burgers wereldwijd schenden. Zij zijn bang dat andere landen het voorbeeld van Nederland zullen volgen en op deze manier hun eigen wetten op zullen leggen aan het buitenland. Volgens Simone Halink van Bits of Freedom kan dit ook verdergaan dan alleen cybercrime, zoals bijvoorbeeld het verbieden van homoseksualiteit. Bits of Freedom zegt dat het internet zo verandert in het Wilde Westen.
Op basis hiervan verzoeken zij minister Opstelten deze hackplannen in te trekken.

Discutabel
De bevoegdheid om op afstand in te breken in computers en mobiele telefoons is al langer een discutabel onderwerp in Nederland. Volgens de minister is dit nodig om cybercriminaliteit in Nederland te bestrijden, met name de zogenaamde botnets die worden aangestuurd vanuit het buitenland. De Tweede Kamer zal hierover in debat gaan op donderdagmiddag 6 december.

De brief is ondertekend door meer dan 40 partijen, waaronder de burgerrechtenorganisaties Electronic Frontier Foundation (Verenigde Staten), Privacy International (Verenigd Koninkrijk) en de vooraanstaande veiligheidsexperts Bruce Schneier (Verenigde Staten) en Ron Deibert (Canada).

Geactualiseerd: donderdag 30 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.