Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Internetprovider mag spam blokkeren

Leestijd: 2 minuten

Internetproviders mogen spammers, verzenders van grote hoeveelheden ongevraagde commerciële post via internet, op voorhand hun diensten weigeren. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad vrijdag in een zaak van internetprovider XS4All tegen het Amstelveense bedrijf AbFab.

Volgens het hoogste rechtscollege van ons land heeft XS4ALL exclusieve rechten op haar computer- en transmissiecapaciteit en klantenbestand. Deze wegen zwaarder dan het beroep op vrijheid van meningsuiting dat AbFab deed.

Spam is een groot probleem in internetland, niet alleen voor de ontvangers maar ook voor de providers, die de mailtjes massaal moeten verwerken. In spamwetgeving die nu op stapel staat, komt wel een verbod op het versturen van spam naar particuliere e-mailadressen, maar niet naar zakelijke.

XS4ALL sleepte AbFab twee jaar geleden voor de rechter. XS4ALL eiste dat de spammer zou stoppen met het versturen van e-mails naar de klanten van de provider.

De Amsterdamse rechtbank gaf XS4ALL aanvankelijk gelijk, maar het gerechtshof draaide de uitspraak in hoger beroep terug. XS4ALL heeft het hier niet bij laten zitten en besloot de zaak tot bij de Hoge Raad uit te vechten.

Volgens rechtsdeskundigen hebben uitspraken van de Hoge Raad een sterke juridische precedentwerking. Dit zou inhouden dat andere providers nu dus makkelijker rechtszaken kunnen aanspannen tegen spammers.

Geactualiseerd: zondag 14 maart 2004
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.