Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Internetten duurder geworden?

door Jeanet Woldring 1 reactie

Als je alleen een internetabonnement wilt afsluiten, ben je bij de grote providers een stuk duurder uit dan vroeger. Kon je vroeger voor 10 tot 15 euro in de maand al een ADSL verbinding krijgen, tegenwoordig ben je snel het dubbele kwijt. Dat concludeert belangenvereniging Coax naar aanleiding van een onderzoekje. Zijn de Alles-in-1 pakketten de belangrijkste oorzaak van de prijsstijging?

Coax had verwacht dat de prijs van internet zou dalen door concurrentie en efficiëntie voordelen, maar ziet het omgekeerde. In onderstaand lijstje is gekeken naar de goedkoopste abonnementen bij de grote providers, waarbij eenmalige kosten en kortingen buiten beschouwing zijn gelaten.

Wij hebben op Internetten.nl gekeken of dit inderdaad de goedkoopste internetabonnementen zijn en dat blijkt het geval:  

Bedrijf  Prijs/maand  Verbinding Snelheid down/up
Telfort   € 18,50  ADSL   8/1
Online   € 19,95  ADSL  10/1
Tele2  € 23,00  ADSL  20/1
Scarlet   € 30,41  ADSL  20/1
XS4ALL  € 30,50  ADSL  20/2
KPN   € 32,50  ADSL  10/2
Vodafone  € 32,50  Glasvezel  50/50
UPC   € 36,50  Kabel  50/2,5 & TV
Ziggo  € 39,95  Kabel  30/3 & TV
  
Het eerste dat opvalt is dat de kabelaars het duurste zijn en feitelijk geen puur internetproduct aanbieden. Ze horen dus eigenlijk niet thuis in het rijtje, stelt Coax. Bij de grote ADSL providers betaal je snel meer dan 30 euro per maand voor een verbinding. Alleen bij Online, Telfort en Tele2 kun je nog een verbinding krijgen voor onder de 25 euro per maand.

De prijs van een internetabonnement is de laatste jaren dus duidelijk gestegen. De belangrijkste oorzaak lijken de Alles-in-1 pakketten te zijn, veronderstelt de belangenvereniging. Volgens Coax zal het niet lang meer duren dat ook de laatste goedkope ADSL abonnementen, zoals die van Online en Telfort, niet meer verkrijgbaar zijn. "Je wordt dan welhaast gedwongen om voor een Alles-in-1 pakket te kiezen."

Wij, van Internetten.nl, durven gerust te stellen dat je nu al heel goed moet zoeken op de website van de provider om een internet only abonnement te vinden. En eigenlijk ben je ook een dief van je eigen portemonnee als je dat nog zou willen, nu je er bij KPN, onze oudste telecomprovider al een gratis telefoonaansluiting bij krijgt! 

Vergelijk Alles-in-1 op Totaalwijzer

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: Jori ()

Ik vind dit onderzoek van Coax een beetje kort door de bocht. De prijzen die in het artikel genoemd worden zijn de maximale prijs per maand, terwijl bijna elke aanbieder kortingen biedt. Het Tele2 abonnement staat bijvoorbeeld als €23 in de lijst, maar doordat je de eerste 8 maanden maar €10 per maand betaald, komt de gemiddelde prijs per maand op €14,33. Dat is zo'n 20% goedkoper dan de goedkoopste prijs uit het artikel.
Ook is het me niet duidelijk wanneer internet-only nou precies "10 tot 15 per maand" kosttem naar "vroeger" doet me denken dat er iniedergeval een paar jaar overheen gegaan is. Met redelijke hoge inflatie (10% over de laatste 5 jaar, wel 20% over de laatste 10 jaar) en een BTW-verhoging tussendoor is het logisch dat de prijzen gestegen zijn.
Daarnaast zijn de internetsnelheden ook enorm gestegen en is een goedkoop internet abonnement nu een stuk nuttiger dan een paar jaar geleden om bijvoorbeeld TV (met Netflix en Uitzending Gemist) en Telefonie (met Skype) te vervangen. Daarmee laat dit onderzoek een paar cruciale factoren weg en schetst het een scheef beeld van de internetmarkt. Ik geloof best dat de prijzen gestegen zijn en aanbieders Alles-in-1 pushen, maar uit zo'n eenvoudig en eenzijdig onderzoek is die conclusie niet te trekken.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie