Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Ip-adressen binnen een jaar op

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Door de trage overgang naar IPv6 zal het internet binnen een jaar geen internetadressen meer over hebben. Dat komt door een explosie aan apparaten die allemaal een eigen ip-adres nodig hebben, stelt de topman van de American Registry for Internet Numbers (ARIN) op Webwereld. Ook anderen waarschuwden hier eerder voor o.a. internetevangelist Vint Cerf.

Het snelle opraken van de ip-adressen zou te wijten zijn aan een grote toename van apparaten die ook een adres nodig hebben. Dit geldt eveneens voor kleine sensoren, rfid-chips en andere apparaten. Ook het stijgende aantal mobiele apparaten dat contact maakt met het internet versnelt het opraken van ip-adressen.

Het probleem zit vooral in het gebruik van IPv4. Elk IPv4-adres bestaat uit een nummer van maximaal 32 bit, wat neerkomt op iets meer dan 4 miljard unieke adressen. De volgende generatie, IPv6, maakt gebruik van 128 bit adressen, wat een veel groter aantal unieke adressen mogelijk maakt. In principe zou dit genoeg moeten zijn om elk persoon op aarde 4 miljard ip-adressen te geven.

Volgens Curran zijn er op dit moment 6 procent van de iPv4-adressen nog onbezet. Hij verwacht dat die binnen een jaar ook geclaimd zijn. De topman vindt het de taak van de internetproviders om problemen te voorkomen. Ook Facebook en Google zouden moeten zorgen dat de transitie van IPv4 naar IPv6 goed verloopt.

Volgens critici valt het allemaal wel mee met het opraken van de IPv4-adressen. Het probleem wordt vergeleken met de millenniumbug, waarbij uiteindelijk niets aan de hand bleek te zijn. Anderen zien een oplossing in Network Adress Translation (NAT). Via deze techniek worden verschillende ip-adressen gebundeld, zodat er minder unieke adressen nodig zijn. Google noemde deze optie in 2008 te gecompliceerd.

Bron: Webwereld
 

Geactualiseerd: donderdag 30 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.