Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

IPv6-geschiktheid op Internetten.nl: stand van zaken

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

Slechts één provider op Internetten.nl, te weten XS4ALL, biedt een volledig toekomstvaste IPv6-verbinding. Iets minder geavanceerd, maar wel een volledig door de provider verzorgde IPv6-connectie bieden ADSL!Totaal en Concepts ICT. Zij bieden IPv6 via een tunnel. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting IPv6 Nederland (Stipv6) naar de stand van zaken van IPv6-geschiktheid van 17 providers op Bencom's vergelijkingssite Internetten.nl.

IPv6-geschiktheid
Sinds januari 2011 vermeldt Internetten.nl bij ieder Internetabonnement de IPv6-geschiktheid. IPv6 is het nieuwe Internetprotocol, waarmee een nagenoeg oneindig aantal apparaten en websites een wereldwijd unieke adressen kunnen krijgen. Dagelijks worden meer bestaande sites geschikt gemaakt om ook via IPv6 te worden benaderd. Vanaf de PC en het internetabonnement gezien, kan dat volgens de indeling van Stipv6 op diverse manieren. 

Er is door Stipv6 een indeling van zes klassen ontwikkeld om de IPv6-geschiktheid van abonnementen weer te geven. Hieronder zijn deze klassen kort beschreven, in volgorde van ‘ingewikkeld en lastig’ (klasse 1) naar ‘makkelijk en eenvoudig’ (klasse 6):

  • Klasse 1. De provider biedt de klant een zogenaamd RFC-1918 adres, ook wel genoemd een ‘privé’ adres. Dit adres is niet wereldwijd uniek, en maakt het zeer moeilijk een IPv6-verbinding op te zetten en actief te houden
  • Klasse 2. De provider biedt een zogenaamd publiek IP-adres, dus een adres dat wereldwijd uniek is, maar garandeert niet dat dit adres gedurende normaal gebruik hetzelfde blijft. Bij uitloggen of resetten van het modem zal het IP adres veranderen. Het zelf opzetten van een IPv6-tunnel is hiermee wel mogelijk, maar zal zonder verdere hulpmiddelen dus regelmatig opnieuw moeten worden ingesteld
  • Klasse 3. De provider biedt zoals bij ‘2’ een publiek IP-adres, maar dit verandert niet of zelden, bijvoorbeeld alleen bij vervanging van het modem of herstructurering van het ISP netwerk
  • Klasse 4. De provider biedt IPv6 door middel van een tunnel op het modem
  • Klasse 5. De provider biedt een volwaardige IPv6-verbinding over de zelfde lijn als waarover de IPv4 verbinding loopt
  • Klasse 6. Als ‘5’, maar nu geleverd met IPv6-geschikte WiFi-router

Meeste abonnementen klasse 3
De meeste abonnementen op Internetten.nl zijn op dit moment klasse ‘3’, dus met een vast publiek IP waarover zelf een getunnelde IPv6-verbinding is op te zetten (bijvoorbeeld via www.tunnelbroker.net of www.sixxs.net . Alleen Caiway en CanalDigitaal bieden klasse ‘2’, waarmee het in de lucht houden van een IPv6-tunnel niet zonder zorgen is. Onderstaande grafiek laat het aantal aanbieders in iedere klasse zien (metingen in januari en september).Figuur 1: IPv6-geschiktheid Internet abonnementen 17 aanbieders

XS4ALL volledig toekomst vaste IPv6 verbinding
Slechts één provider, te weten XS4ALL, biedt een volledig toekomstvaste IPv6-verbinding, sinds zomer 2010 is bij hen klasse ‘6’ mogelijk. Iets minder geavanceerd, maar wel een volledig door de provider verzorgde IPv6-connectie bieden ADSL!Totaal en Concepts ICT. Zij bieden IPv6 via een tunnel. 
 
De komende jaren zullen er vele volgen. Bij veel grote providers lopen projecten om IPv6 aan te gaan bieden volgens de klasse ‘5’ of ‘6’: een volledige ‘native’ IPv6- verbinding naast de IPv4 verbinding. Solcon gaat op korte termijn leveren volgens klasse ‘6’ en KPN laat weten vanaf 2012 IPv6 te bieden volgens klasse ‘5’. Van de andere providers zijn geen concrete plannen bekend gemaakt. Van aanbieder T-Mobile Online was geen opgave te verkrijgen over de kenmerken van de huidige abonnementen, noch van de IPv6-plannen voor de toekomst.

Nog geen van de aanbieders biedt internet volgens Klasse ‘1’, dus met een private RFC1918 adres. Dit zal het geval zijn als een aanbieder het zogenaamde CGN (Carrier Grade Nat) als noodoplossing voor het eigen adrestekort gaat inzetten. CGN heeft naast de beperkte IPv6-mogelijkheden belangrijke andere nadelen voor de gebruiker, en wordt door Stipv6 niet aangeraden.

Stipv6 zal de komende jaren elk kwartaal een update van de stand van zaken gaan geven.

Stichting IPv6 Nederland (Stipv6) is de stichting die helderheid biedt op het vlak van IPv6 door publicaties, overleg, trainingen, advies, testen en certificering.

Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.