Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Je telefoonnummer of geboortedatum als domeinnaam

Leestijd: 2 minuten

Nederlandse internetadressen kunnen binnenkort uit enkel getallen bestaan. SIDN, de stichting die over de uitgifte van Nederlandse domeinnamen gaat, stelt de registratie per 1 december open voor eigenaren van handelsmerken. Per medio  januari 2008 kan iedereen een numerieke .nl-domeinnaam aanvragen. 
 
Tot dusver was de registratie van een zogeheten numeriek .nl-domein niet mogelijk: een domeinnaam moet ook letters bevatten. Deelnemers aan een debat over het domeinnaambeleid adviseerden in 2006 echter om numerieke adressen voortaan toe te staan. Dat wil zeggen dat domeinnamen geheel uit cijfers mogen bestaan (bv. 1234.nl), of uit cijfers met een koppelteken.

Sunrise numerieke domeinnamen 
Van 1 tot en met 14 december 2007 organiseert SIDN een voorinschrijving voor de houders van merkenrechten of handelsnaamrechten. Zij kunnen zich tijdens deze zogenoemde 'sunrise-periode' inschrijven op numerieke .nl-domeinnamen die een direct verband houden met hun recht. Zo hoopt SIDN te voorkomen dat domeinkapers er met aantrekkelijk webadressen vandoor gaan, bijvoorbeeld om ze voor veel geld te verkopen. 

Op de website van SIDN vindt u alle informatie rondom de sunrise. Er wordt uitgelegd aan welke voorwaarden de numerieke domeinnamen moeten voldoen, hoe de sunrise-procedure werkt en op welk recht een inschrijving kan worden gebaseerd.

De numerieke domeinnamen zijn bijvoorbeeld aantrekkelijk voor bedrijven die hun telefoon- of naamnummer als webadres willen gebruiken. De Reisinformatiegroep, die gegevens over de dienstregeling van het openbaar vervoer verstrekt, probeerde SIDN in 2004 nog via de rechter te dwingen om de registratie van 9292.nl toe te staan. Het bedrijf, telefonisch bereikbaar via 0900-9292, kreeg toen nul op rekest.

Loting
Als in de sunrise meerdere partijen dezelfde domeinnaam claimen, wordt de volgorde van behandeling van deze aanvraag bepaald door loting. SIDN stelt dat het dus niet nodig is om aanvragen op de eerste seconde van de start van de sunrise-periode in te dienen. 

Aanvragen bij SIDN deelnemer
De aanvragen kunnen –net zoals alle .nl-domeinnamen– alleen via een bij SIDN geregistreerde deelnemer worden ingediend. Per medio  januari 2008 kan iedereen een numerieke .nl-domeinnaam aanvragen.  Dus dan kan je bijvoorbeeld je telefoonnummer of geboortedatum als domeinnaam gebruiken!

Geactualiseerd: woensdag 11 januari 2023
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.