Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Kabelnetwerk VodafoneZiggo ook open: de consument wint!

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Logo-VodafoneZiggo.PNGKabelbedrijf VodafoneZiggo moet zijn netwerk openstellen voor concurrenten. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekendgemaakt. Het betekent dat straks ook andere bedrijven televisie, internet en telefonie kunnen aanbieden via het kabelnetwerk van Ziggo. 

Onvoldoende concurrentieZiggo-coax-glasvezel-2018.PNG

Eindelijk dan toch, concurrentie op de kabel. Het lijkt erop dat de ACM inziet dat concurrentie op het kabelnetwerk een toegevoegde waarde heeft voor de consumenten in Nederland. Nu moet alleen KPN zijn netwerk openstellen voor concurrenten. Het ziet er naar uit dat VodafoneZiggo dit binnenkort ook met zijn netwerk moet gaan doen.

Voldoende keuze?

Een van de redenen dat dit niet eerder hoefde had er mee te maken dat de ACM vond dat de Nederlandse consument voldoende keuze had uit het DSL-, kabel- en glasvezel aanbod. Omdat Ziggo en Vodafone in 2016 een joint venture aangingen, werd de marktpositie van deze partij dusdanig dat de toezichthouder KPN en VodafoneZiggo als gelijkwaardige partijen ging beschouwen. En daarmee is in de ogen van de ACM eindelijk de weg naar meerdere aanbieders op het kabelnetwerk geopend. Dit moet leiden  tot lagere prijzen, meer innovatie en betere dienstverlening.

Voorlopig besluit

Het gaat om een voorlopig besluit. Telecombedrijven krijgen de komende 6 weken de mogelijkheid om te reageren. Daarna legt de ACM een aangepast ontwerpbesluit voor aan de Europese Commissie. De waakhond streeft naar inwerkingtreding van dit besluit in de zomer van 2018.

Ziggo is niet blij met het voorgenomen besluit. Volgens het bedrijf is er nu al voldoende concurrentie en leidt regulering ertoe dat er minder geld beschikbaar is om in de netwerken te investeren. KPN wil z'n netwerk blijven openstellen voor concurrenten, maar dan op vrijwillige basis. Het telecombedrijf heeft de ACM hiervoor onlangs benaderd met een voorstel. 

Geactualiseerd: donderdag 30 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.