Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Kamer bemoeilijkt aanleg glasvezel door gemeenten

Leestijd: 2 minuten

Gemeenten die supersnelle glasvezelnetten willen aanleggen, moeten voortaan eerst aannemelijk maken dat dergelijke netwerken zonder hun deelname niet binnen een redelijke termijn tot stand komen door marktpartijen.

Dinsdag stemde de Tweede Kamer voor een amendement, dat het gemeenten moeilijker maakt om zelf glasvezelnetten aan te leggen. Vrijwel de hele Tweede Kamer is het erover eens dat vervalsing van concurrentie kan ontstaan als gemeenten zelf investeren in kabels en leidingen.

Gemeenten worden niet alleen gefinancierd met belastinggeld, maar kunnen ook nog eens door onder meer vergunningen als regelgever concurrenten buiten spel zetten.

Kabelbranchevereniging Vecai is blij met het aangenomen amendement. Volgens directeur Rob van Esch heeft het Centraal Planbureau onlangs aangetoond dat de kabelmarkt niet faalt. Toekomstige onderzoeken door gemeenten die glasvezelnetten willen aanleggen, ziet hij met vertrouwen tegemoet.

Overigens oordeelde de rechter donderdag nog dat het niet aannemelijk is dat er sprake is van staatssteun door de gemeente aan het Amsterdamse glasvezelproject Citynet. Daarom is een verbod niet van toepassing en mag de gemeente doorgaan met het aanleggen van glasvezel. "Daar komt bij dat het ontplooien van initiatieven door een overheid in beginsel niet valt aan te merken als een steunmaatregel", aldus het vonnis. Kabelaar UPC vindt de uitspraak niet juist en gaat in hoger beroep.

Bron: Vecai journaal

Geactualiseerd: donderdag 30 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie