Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

KPN met tv in trein en op laptop

Leestijd: 2 minuten

KPN begint met RTL Nederland en de Nederlandse Spoorwegen een proef waarbij reizigers televisie kunnen kijken en kunnen internetten tijdens hun treinreizen. Internetgebruik is gratis gedurende die proefperiode, die vijf maanden gaat duren.  Onlangs begon KPN  een vergelijkbare televisieproef in randstedelijke taxi's. 

Vandaag zijn de details bekend gemaakt, die door PlanetMultimedia op een rijtje zijn gezet: 

Laptopeigenaren die een insteekkaart kopen in combinatie met een abonnement op KPN TV kunnen in grote delen van Nederland, eventueel ook op het strand, via hun computer televisie kijken.

Onder de naam NStv kunnen reizigers in een intercitytrein op het traject Haarlem - Heerlen/Maastricht actuele reisinformatie, nieuws, amusement en sport bekijken. RTL maakt programma's van 13 minuten voor de ochtend, de middag en de avond. Om te beginnen is er in elke uitzending plaats voor drie spotjes van elk 30 seconden.

Er is in principe geen geluid bij de uitzendingen, enkel ondertiteling. Toch zullen uitzendingen met geluid wel worden getest, om de ervaringen van reizigers te vernemen. KPN brengt de content met ADSL bij servers die op het station staan op het proeftraject. Zodra de treinen de stations binnenrijden, wordt de content van de servers naar de trein gestuurd met Wimax-verbindingen die het Britse Nomad levert met een zelf ontwikkeld systeem. Actueel nieuws onder in het tv-beeld verzorgt ANP, en wordt gedistribueerd door KPN via gsm en gprs. Samsung levert de platte terminals die de informatie ontvangen en weergeven, scherp ondertiteld zodat alle reizigers de informatie moeten kunnen lezen.

KPN levert draadloos internet in de trein. Nu is dat nog via UMTS, maar KPN zal de komende maanden zo veel mogelijk Wimax antennes langs de route laten installeren om echt breedband in de trein te krijgen. Dat houdt in dat KPN ook IPTV kan aanbieden in de trein.

KPN concentreert zich wat trein-tv betreft op Digitenne, waarin het telecombedrijf een minderheidsbelang heeft. Digitenne verkoopt onder eigen naam tv-diensten. KPN heeft een bod van 75 miljoen euro uitgebracht op Nozema, het bedrijf dat de analoge en digitale omroep-etherinfrastructuren exploiteert en draadloze communicatie-infrastructuren ontwikkelt. Via Nozema hoopt KPN versneld landelijk dekkend digitale ethertelevisie te kunnen leveren, voor zowel mobiele telefoons als reguliere televisies in huiskamers of op bijvoorbeeld campings.

Geactualiseerd: donderdag 30 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie