Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

KPN moet collocatietarief verlagen

Leestijd: 3 minuten

Om diensten zoals ADSL aan te kunnen bieden, is het noodzakelijk dat een concurrent apparatuur kan neerzetten in of nabij wijkcentrales van KPN. Het beschikbaar stellen van ruimte en faciliteiten die nodig zijn om die apparatuur aan te sluiten, wordt collocatie genoemd. De concurrent moet hiervoor een eenmalig collocatietarief betalen.

Over de hoogte van dit tarief had BaByXL een geschil met KPN aan het college van OPTA voorgelegd.
Op 15 augustus 2001 had OPTA over dit geschil beslist. Aan partijen werden toen per locatie verschillende normbedragen opgelegd.
Zowel KPN als BaByXL tekenden bezwaar aan tegen het besluit o.a. omdat de gekozen systematiek te veel praktische problemen zou opleveren.
In zijn nieuwe besluit van 13 februari 2002 is OPTA gedeeltelijk tegemoetgekomen aan die bezwaren.
Er is niet langer sprake van tarieven die per locatie kunnen verschillen, maar van uniforme, landelijk geldende tarieven. De tariefstructuur wordt daarmee aanmerkelijk vereenvoudigd.
Deze tarieven zijn tevens aanzienlijk verlaagd: ze bedragen ongeveer 45 procent van de tarieven die KPN eerder aan BabyXL in rekening bracht. Tegelijkertijd wordt aan KPN de mogelijkheid geboden om collocatieruimte die momenteel nog niet wordt gebruikt, te gelde te maken, bijvoorbeeld door deze te gebruiken voor andersoortige dienstverlening.
Naast de eenmalige collocatietarieven voor aansluiting en installatie die nu zijn vastgesteld, doet het college van OPTA dit voorjaar uitspraak over de periodieke collocatietarieven (voor huur en electriciteit).

De volledige tekst van het besluit en de bijbehorende tarieven zijn vanaf vrijdagmiddag 15 februari om 17.00 uur beschikbaar onder de rubriek ‘actueel’ van de internetsite www.opta.nl.

Een jaar geleden werd KPN ook op de vingers getikt voor het collocatietarief dat werd berekend aan concurrent Versapoint, een dochterbedrijf van Versatel.

In het betalingsconflict met internetbedrijf Inovara is KPN gisteren echter in het gelijk gesteld door de president van de rechtbank in Rotterdam.
Inovara eiste via de rechter geld terug dat het bedrijf teveel betaald zou hebben aan KPN voor ADSL-lijnen.
De Rotterdamse ict-dienstverlener Inovara koopt eveneens ruimte in van KPN. Het bedrijf maakte vorig jaar uiteindelijk niet gebruik van alle bestelde ruimte en wilde daarom maar een deel van de rekening betalen.
KPN houdt echter vast aan de oorspronkelijke rekening. Volgens het telecombedrijf kan Inovara de bestelling niet eenzijdig en zonder kosten annuleren. De rechter was het hiermee eens.
Directeur N. Appelboom van Inovara verklaart echter alweer een nieuwe zaak te hebben aangespannen tegen het telecombedrijf. "De Opta heeft deze week nieuwe uitspraken gedaan in het nadeel van KPN en die heeft de rechter niet kunnen meewegen", aldus Appelboom.

bron: www.opta.nl en www.nu.nl.
Geactualiseerd: vrijdag 15 februari 2002
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie