Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

KPN stopt in 2023 levering via kopernetwerk

door Margot Meendering 4 reacties Leestijd: 2 minuten

Vanaf 2023 stopt KPN de levering van internet, tv en vaste telefonie via het kopernetwerk. De verandering heeft gevolgen voor zo’n 2,2 miljoen huishoudens. Zij kunnen vanaf dan alleen nog vaste diensten via glasvezel door KPN of andere providers geleverd krijgen. Welke voordelen biedt dat?

Glasvezeldraden

Glasvezel in plaats van koper

De uitfasering van het kopernetwerk van KPN gaat samen met de snelle uitbreiding van het glasvezelnetwerk. De provider wil voor eind 2025 het aantal glasvezelaansluitingen hebben verdubbeld. Hierdoor heeft in 2025 meer dan de helft van de Nederlanders toegang tot het glasvezelnetwerk van KPN. Het is de bedoeling dat alle koperaansluitingen op termijn worden vervangen door glasvezel. Ieder jaar worden ongeveer 500.000 huishoudens van het koperdraad afgeschakeld. 

Voordelen glasvezel

Tot begin 2021 gaat KPN als proef 35.000 woningen met toegang tot glasvezel in een aantal wijken in Nederland van het kopernetwerk  afsluiten. Als klanten abonnee willen blijven bij KPN zullen ze moeten overstappen naar een glasvezel pakket. In principe maakt dit niets uit, het abonnementsgeld blijft gelijk. Het grote voordeel is dat je internetverbinding aanmerkelijk sneller wordt, zowel qua down- als upload.

Update april 2021

KPN heeft op 1 april op zes plekken de koperdraad verbinding uitgezet.  Niet als test, maar als eerste stap in dit ingrijpende project.  Het gaat om de gemeente Amsterdam – IJburg (en omgeving), gemeente Bergeijk – Bergeijk (en omgeving), gemeente Berkelland – Eibergen (en omgeving), gemeente Ede – Bennekom (en omgeving), gemeente Eersel – Eersel (en omgeving) en gemeente Zwolle – wijk Stadshagen (en omgeving). Gebruikers van het KPN DSL-netwerk zijn overgezet op het glasvezel netwerk.

Update september 2022

De einddatum van het project 'KoperUit' schuift 8 maanden op. Glasvezel mag alleen door een gekwalificeerde monteur gemonteerd worden. En daar is achterstand in opgelopen.

Overstappen

Wil je een andere provider? Ook dat kan! Verschillende providers leveren namelijk internet, tv en telefonie via het glasvezelnetwerk van KPN. In onze vergelijker kun je zien welke mogelijkheden je hebt op jouw adres.

Geactualiseerd: maandag 12 september 2022

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Reacties (4)

Geplaatst door: Ale ()

Oh Mooi dat we daar dan niet bericht van krijgen ,jeetje heb net Delta weg gestuurd van mijn voor deur.Je krijgt niks the horen niet een weet van kannen en kruiken.Zou toch denken dat grond gemeengoed is.Zit hier straks in Oosterwolde met Delta die gehele Monopoly heeft.En voor vele ongevraagd extra kosten.Nou dan maar schotel denk ik zo.Kan de volgende bewoner later voor de kosten op draaien mocht hij toch glasvezelnetwerk willen hebben.
Zit bij online.nl En die gaat weer via jullie.Schande dit ,mensen op kosten jagen en keuze weg nemen.

Opmerking van de redactie op 30-11-2021
Beste Ale,

KPN vervangt haar eigen kopernetwerk door glasvezel. Het gaat in dit geval niet over een (nieuwe) glasvezel aansluiting. Maar over het vervangen van het gehele oude koperdraadnetwerk van KPN door een glasvezelnetwerk. Dit is een proces dat geheel los verloopt van bijvoorbeeld de aanleg van het Delta glasvezelnetwerk. Dat netwerk is in bezit van Delta, deze partij zou er voor kunnen kiezen om net zoals KPN andere partijen op haar netwerk toe te laten. Zoals Online.nl.
Met vriendelijke groet,
De redactie
Geplaatst door: peter ()

Er staat: "Vanaf 2023 stopt KPN de levering van internet, tv en vaste telefonie via het kopernetwerk"
Dan hebben de ouderen die alleen ene vaste telefoon hebben dus niets te vrezen.
want die hebben niet internet en tv erbij, maar alleen maar 1 vaste lijn en meestal TV ene andere provider.

Geplaatst door: Kees ()

kopernetwerk
Wij bouwen een nieuwe woning, waar alleen een kopernetwerk in de grond zit en een kabel.
Nu hoorde ik dat het aanvragen van een koperdraad, niet meer kan of heel lang gaat duren
Hoe zit dat?
Als je wel een aansluiting via een koperdraad aan kan vragen, waar moet je dan zijn. ?
Via onze project begeleider is dat onbegonnen werk.
Wie weet raad

Opmerking van de redactie op 11-04-2021
Er zijn gelukkig 2 opties: internet en tv via de koperlijn (later waarschijnlijk omgezet in glasvezel) of via coax (kabel). Als u uw postcode en huisnummer invult op Internetten.nl kunt u gelijk zien wat er beschikbaar is op uw toekomstige adres en kunt u vergelijken welke aanbieder u de beste keuze biedt. ook kunt u uw pakket hier aanvragen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

Vriendelijke groet,
redactie
Geplaatst door: Arjan ()

Ik ben bezig met de realisatie van een nieuwbouwwoning die zo'n honderd meter buiten de bebouwde kom gelegen is. Binnen de bebouwde kom is glasvezel beschikbaar, in het buitengebied helaas niet, wel Ziggo. Wat is nu wijsheid, de Ziggo kabel aanvragen (die relatief duur is) of het kopernetwerk van KPN in afwachting van de beschikbaarheid van glasvezel in de toekomst?

Opmerking van de redactie op 22-03-2021
Beste Arjan,
Ons advies is om in ieder geval zowel de kabel als de DSL-verbinding aan te laten leggen. En om voorlopig Ziggo in gebruik te nemen, tenzij het koperdraad netwerk van KPN behoorlijke snelheden kan bieden. Dat kan in beide gevallen met een jaarcontract, daarna wordt dat per maand (stilzwijgend) verlengd. Dan heeft u alle mogelijkheden tot uw beschikking. En kunt u kunt kiezen voor het meest geschikte pakket, als glasvezel aangelegd wordt.
De redactie
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie