Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Lagere internetsnelheid dan beloofd?

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Internetters krijgen vaak een lagere internetsnelheid dan hun provider belooft. In de meeste gevallen krijgen gebruikers minder dan waar ze voor betalen. Het kabinet eiste drie jaar geleden al dat telecom- en internetaanbieders open moeten zijn over de internetsnelheid die ze leveren aan consumenten. Ook de Consumentenbond dringt er op aan reële internetsnelheden te communiceren. Ervaar jij ook een lagere snelheid dan beloofd? Wat kun je doen als je structureel niet de beloofde snelheid krijgt? Bekijk het stappenplan  lage internetsnelheid, met dank aan de Consumentenbond.

1. Meet de reële snelheid 
• Met www.speedtest.net. Klik op 'Begin Test' (en niet op 'Nu starten').
• Meet de snelheid met een netwerkkabel (dus niet via wifi) en zo dicht mogelijk bij de hoofdaansluiting.
• Zorg dat alle andere apparaten uit staan.
• Sluit trage factoren, zoals een oude pc of laptop met te weinig internet geheugen uit en zet de programma's tijdens het meten uit. Zie verder: www.consumentenbond.nl/internetsneller.
• Meet gedurende een week en op verschillende tijdstippen. Bereken het gemiddelde: dit is de reële snelheid.

2. Zoek uit welke snelheid de provider heeft beloofd
• Beeld van iemand die snelheden zietIn bevestigingsbrieven, e-mails, contract of facturen.
• Door inloggen op de site van de provider. 


Vergelijk de reële snelheid met de beloofde snelheid. Ligt de reële snelheid veel  lager dan de beloofde snelheid? Laat ons en elkaar jouw metingen weten en ga naar stap 3.

3. Lijn doormeten
• Neem contract op met je provider.
• Vraag om het doormeten van de lijn.
• Laat de uitkomst zwart op wit zetten.

Als de door jouw provider gemeten snelheid vergelijkbaar is aan de door jou gemeten snelheid sta je sterker. Jullie zijn het erover eens dat dit de reële snelheid is.

Als de door de provider gemeten snelheid veel hoger ligt dan de door jou gemeten snelheid, probeer er dan achter te komen hoe jij die snelheid in jouw huis kunt brengen. Kijk op: www.consumentenbond.nl/internetsneller.

Vergelijk de door jou en de provider gemeten snelheden met de beloofde snelheid. Ligt de door jou en de provider gemeten snelheid veel lager dan de beloofde snelheid? Ga dan naar stap 4.

4. Klaag bij je provider
• Via Klachtenkompas.nl. Hier zijn de meeste vaste providers, zoals KPN en UPC, bij aangesloten. Uitzonderingen zijn Tele2 en Ziggo. Met een reactie via een contactformulier, een e-mail of een brief.

Kijk voor de tekst die je hierbij kunt gebruiken naar onze voorbeeldbrief 'in gebreke stelling'. Lost de provider het probleem niet naar jouw tevredenheid op? Ga dan naar stap 5.

5. Ontbinden van contract
• Beeld doorstrepen contractHeb je al meer dan één of twee jaar een abonnement bij deze provider en heb je niet tussendoor verlengd? Dan kun je opzeggen en op zoek naar een nieuwe provider. Abonnementen langer dan het contract (vaak is dat één jaar, in enkele gevallen twee jaar), hebben een maandelijkse opzegtermijn.
• Heb je korter dan de contractsperiode van één of twee jaar een abonnement? Dan kun je vragen om je abonnement te ontbinden. Dat kan met een e-mail of een brief. Je kunt daarbij gebruik maken van de tekst uit onze voorbeeldbrief 'ontbinden'.

Doet de provider niets? Dan komt stap 6:

6. Ga naar de Geschillencomissie

Leg jouw klacht voor aan de Geschillencommissie Elektronische Communicatiediensten.

https://www.consumentenbond.nl/campagnes/internetsnelheid/stappenplan-internetsnelheid/

Geactualiseerd: vrijdag 31 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.